24 września 2012

Tarta szpinakowa z pomidorami i fetą

Ciasto francuskie od niedawna jest produktem, które zawsze trzymam w lodówce na czarna godzinę. Bardzo uniwersalne, można je wykorzystać jako bazę pod tarty, zarówno te słodkie, jak i wytrawne, przygotować paczuszki z rozmaitym nadzieniem lub po prostu zawinąć i upiec croissanty. Możliwości jest wiele, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Dziś natomiast przedstawiam Wam przepis na tartę szpinakową z pomidorami. Szybka w przygotowaniu, a do tego smaczna i sycąca, czyli to, co lubię najbardziej.

Składniki na formę o średnicy 28 cm:
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony
- 100 g fety, rozdrobionej
- 2 duże jajka
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 pomidor, pokrojony na plastry
- pestki słonecznika
- sól i pieprz

Formę od tarty wykładamy ciastem, gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 15 minut. Na maśle przesmażamy czosnek, dodajemy szpinak i smażymy ok. 5 minut. Chwilkę studzimy, a następnie dorzucamy fetę i całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W misce mieszamy jajka ze śmietaną kremówką. Na podpieczoną tartę wykładamy szpinak, układamy plasterki pomidorów, zalewamy masą jajeczną i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 20 minut, aż wierzch się zetnie. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Coś czuję ,że miała wzięcie:)
    Uwielbiam takie dania nie na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. szpinak, feta, pomidory. wszystko co lubię.
    muszę zrobić koniecznie :O

    + takie ładne zdjęcie ;>

    rozkręcamy się my, potrzebujemy opinii -> www.crunchybaguette.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna i pełna witamin pizza szpinakowa. Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. I z dodatkiem słonecznika.. Musiało być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak dla sprostowania śmietana jest kwaśna a kremówka to śmietanka - słodka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...