30 sierpnia 2012

Pełnoziarniste ciastka owsiane


Podobno wszystko, co dobre, jest tuczące albo niemoralne. No cóż, z tym pierwszym każdy miłośnik słodkości może się zgodzić. Zawsze podkreślałam, że jestem ogromnym potworem ciasteczkowym i jakoś nigdy nie zaprzątałam sobie głowy tym, ile dane ciastko ma kalorii. Bardzo lubię ciastka owsiane, z ziarnami, bakaliami, owocami, dlatego postanowiłam zrobić takie, które będą w 100% na mące pełnoziarnistej, z dodatkiem brązowego cukru, płatków owsianych, otrąb niewielkiej ilości tłuszczu. Krótko mówiąc, połączyłam przyjemne z pożytecznym. Mogłabym je określić mianem "dietetycznych", ale wolę pozostać przy przymiotniku "zdrowe". Do tego są chrupiące, czyli takie jak lubię najbardziej.

Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka otrąb owsianych
- 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
- 1 szklanka soku jabłkowego, niepasteryzowanego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko, roztrzepane
- 1/3 szklanki oleju
- 1/4 szklanki żurawiny
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki słonecznika 
- 1/4 szklanki orzechów laskowych, posiekanych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki mieszamy i łączymy w gęstą masę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy po łyżce ciasta i nadajemy okrągły kształt. Ciastka pieczemy w temp. 200ºC przez 12-15 minut. Czekamy, aż przestygną i zdejmujemy z blachy. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. ten pojemnik z mućką jest szałowy!
    lubię takie ciasteczka ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis :) bardzo lubię takie zdrowe ciasteczka, na pewno skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, pożywne i zdrowe ciasteczka. Uwielbiam domowe ciastka owsiane.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasteczka!
    Płatki owsiane, mąka z pełnego przemiału... Czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetyczne ciacha :) Przegryzłabym takim popołudniową kawkę.

    OdpowiedzUsuń
  6. takie ciasteczka to można jeść bez wyrzutów sumienia

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasteczka:)
    Można maczać je w ciepłym mleku.. i podwieczorek w sam raz:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Dodanie do ciastek skórki cytrynowej sprawia, że mają orzeźwiający posmak, polecam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...