26 lipca 2010
Bułeczki z jagodami
Choć wyglądają jak drożdżówki z jagodami, nazwanie ich tak byłoby dla mnie małym nadużyciem. Pyszne bułeczki w sam raz do popołudniowej herbaty lub kawy, a najlepsze zaraz po upieczeniu. Z podanej porcji można otrzymać od 12 do 15 średniej wielkości sztuk. Przepis znalazłam na blogu Agnieszki jakiś czas temu, premiery doczekał się wczoraj.
Składniki:
- 500 g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2-3 łyżki wody
- 60 g cukru
- 30 g masła
- szczypta soli
- ok. 150 g jagód
Mleko podgrzać (nie może być gorące). W dużej misce zrobić rozczyn z drożdży, połowy cukru, 3 łyżek mąki i całego mleka. Odstawić na 15-20 minut aż "ruszy". W międzyczasie rozpuścić masło, wystudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, 1 roztrzepane jajko, masło, pozostały cukier, 2-3 łyżki wody i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić, przykryć lnianą ściereczką i zostawić do podwojenia objętości (u mnie trwało to 1,5 h). Gdy ciasto będzie już gotowe, ponownie wyrobić i podzielić na 12-15 kawałków. Formować bułeczki, w każdej zrobić wgłębienie i umieścić w nim jagody. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie, jeśli decydujemy się na zrobienie kruszonki, rozpuszczamy 3 łyżki masła. Następnie dodajemy 3 łyżki cukru (dodałam też odrobinę cukru waniliowego) oraz 4-5 łyżki mąki. Mieszamy do powstania grudek. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-30 minut, aż brzegi ładnie się zrumienią. Smacznego!
Przepis dołączam do kończącej się akcji:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
...szklanka ciepłego mleka + drożdżóweczka = wspaniałe rozpoczęcie dnia ;))
OdpowiedzUsuńnajlepsze :)
OdpowiedzUsuńMniam! Apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co jest związane z jagodami, a te bułeczki wyglądaja wprost wyśmienicie! Sama dzisiaj robiłam jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te bułeczki! Mniam:)
OdpowiedzUsuńsą cudne
OdpowiedzUsuńjagody i kruszonka.. ach
Mmmm jakie puszyste:) na pewno były pyszne:)
OdpowiedzUsuńtakie buleczki to bym sobie zjadla, a Twoje wygladaja tak pieknie i pysznie:)
OdpowiedzUsuń