22 lipca 2010
Letni obiad - pierogi z wiśniami
Pierogi z jagodami chodziły za mną od kilku dni. Niestety, los się zbuntował i nigdzie nie mogłam dostać jagód. Miałam już wracać do domu, gdy na jednym ze stoisk zobaczyłam piękne, duże wiśnie. Nie zastanawiałam się długo, wzięłam kilogram i postanowiłam - dziś na obiad pierogi z wiśniami.
Każdy ma swój sprawdzony przepis na ciasto pierogowe, jednak dla tych, którzy jeszcze go nie znaleźli podam swój. Szczęśliwi posiadacze mogą zrobić te pierogi bazując na swojej recepturze. Z pewnością się udadzą.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- wiśnie (proponuję odważyć ok. 300-400 g, tyle powinno w zupełności wystarczyć)
Wiśnie wstawić na kilka minut do zamrażalnika. Z mąki, jajka, soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wydrylować owoce. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować kolejno na placki. Wycinać kółka, nakładać wiśnie i zlepiać brzegi w pierogi. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną oleju. Partiami wrzucać pierogi, czekać aż wypłyną i gotować przez ok. 3-5 minut do miękkości. Wyjmować łyżką cedzakową i nakładać na talerze. Można polać je śmietaną bądź jogurtem i posypać cukrem. U mnie w domu pierogi zawsze odsmaża się na odrobinie masła. Polałam je także jogurtem zmieszanym z cukrem waniliowym i dodałam na wierzch kilka wiśni. Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a wiesz, że z wiśniami jeszcze nie jadłam? wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że te z wiśniami smakowałyby mi bardziej niż z jagodami :) Pięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuńJa pierogów z wiśniami również nie jadłam, ale teraz zaczynam tego żałować... ;))
OdpowiedzUsuń