11 lipca 2010
Włoska zupa drobiowa
Prosta i sycąca zupa. Jej przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Jest bardzo łatwa. Można dodać swoje ulubione warzywa i makaron. Nadaje się na obiad, jak i na kolację.
Składniki:
- 350 g filetów z kurczaka lub indyka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 średnia cebula
- 250 g marchwi
- 250 g różyczek kalafiora
- 850 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół (używam tymianku, oregano i bazylii)
- 125 g makaronu
- parmezan (opcjonalnie)
Filety, marchew i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w dużym garnku i szybko obsmażyć mięso oraz warzywa. Dolać bulion i wsypać zioła. Zagotować, przykryć i podgrzewać ok. 5 - 7 minut. Dodać makaron, zagotować ponownie i podgrzewać do momentu, aż makaron będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem i podawać. Smacznego !
Jutro nastawiam zakwas żytni. Mam nadzieję, że wyjdzie taki, jak trzeba. Trzymajcie kciuki !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
na pewno zrobię:) ładnie wygląda i nie wymaga dużo czasu a teraz jest przecież tak gorąco:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,Beata
Zaskoczyłaś mnie tym makaronem. Taka zupa zawsze kojarzyła mi się z ziemniaczkami. ;)
OdpowiedzUsuń