16 lipca 2010

Muffiny z czerwonymi porzeczkami i wiórkami kokosowymi



Sama się sobie dziwię, że do tej pory nie pojawił się tutaj przepis na muffiny. W końcu to od nich zaczęłam moją przygodę z wypiekami. Bardzo je lubię, a ich przygotowanie to kwestia 5 (?) minut pracy. Dziś muffiny, które widziałam już na kilku blogach. Czerwona porzeczka daje bardzo fajny kwaskowaty posmak, a dodatek wiórków kokosowych tworzy lekki i chrupki wierzch. Mojej rodzinie bardzo przypadły do gustu, z pewnością zrobię je jeszcze nie raz.

Składniki (na 12 muffin):
- 1,5 szklanki mąki
- 80 ml oleju roślinnego
- 190 ml maślanki
- 1/2 szklanki cukru
- 60 g wiórków koksowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- kilka kropli aromatu rumowego
- czerwone porzeczki ( dowolna ilość)

W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W drugiej misce łączymy składniki mokre: olej, maślankę, jajko i aromat rumowy. Wlewamy "mokre" do "suchych" i za pomocą łyżki mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy czerwoną porzeczkę i mieszamy kilka razy. Formę do muffin wykładamy papilotkami. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez ok. 25 minut. Smacznego !

3 komentarze:

  1. Twoje muffiny zawsze zachwycały me podniebienie. ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. oczywiście piękne, upiekę bo lubię takie połączenie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...