17 lipca 2010
Pancakes z czerwonymi porzeczkami
Pozostając w atmosferze porzeczkowej po muffinach przedstawiam przepis na pancakes. W jednym z wcześniejszych postów pisałam, że nie należą one do moich ulubionych placuszków, jednak ostatnio miałam na nie ogromną ochotę. Zostało mi trochę czerwonych porzeczek i takim oto sposobem, mieszając kilka przepisów, powstały bardzo dobre pancakes.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki mąki razowej (niekoniecznie)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżka miodu (dałam leśny)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- garść czerwonych porzeczek
Wszystkie składniki poza porzeczkami zmiksować na gładką masę (ciasto powinno być dość gęste, w celu uzyskania prawidłowej konsystencji dodajemy odrobinę mąki/maślanki). Wmieszać porzeczki. Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, na małym ogniu. Gdy na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza przewracać na drugą stronę. Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają smakowicie. Ja dodatkowo polałabym je czekoladowym sosem. ;))
OdpowiedzUsuńwidzę że ostatnio porzeczkowo o Ciebie, fajnie wyglądają
OdpowiedzUsuńpozdrawiam