19 grudnia 2010

Spaghetti z sosem pomidorowo-paprykowym i cieciorką


Moje pierwsze spotkanie z cieciorką. Za to jakie smaczne spotkanie. Ciecierzyca, zwana też włoskim grochem, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej. Stanowi też bazę hummusu, uznawanego za najsmaczniejszy sos na całym Bliskim Wschodzie. Ja postawiłam na kuchnię włoską i jedno z moich ulubionych połączeń - duet papryki z pomidorami.

Przepis z programu "Rewolucja na talerzu" (z moimi zmianami)
Składniki:
- 240 g ciecierzycy z puszki
- 240 g pomidorów z puszki
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: tymianek, kumin, chilli
- sól i pieprz

Ciecierzycę płuczemy i odsączamy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Czosnek miażdżymy i siekamy. Przesmażamy warzywa na oliwie uważając, żeby się nie spaliły. Dodajemy cieciorkę i chwilkę razem smażymy. Dodajemy pomidory, przyprawy (ilość modyfikujemy wedle własnego gustu), doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Podajemy z makaronem spaghetti, szczególnie polecam pełnoziarnisty. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Jeszcze nie miałam okazji wypróbować cieciorki, ale obawiam się że mój Połówek będzie do niej sceptycznie nastawiony :) Chociaż takim spaghetti nie pogardzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też ostatnio odkryłam cieciorkę i jest fantastyczna :)
    Dzięki za przepis, na pewno wykorzystam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie skorzystałabym z takiego przepisu do mojego pierwszego spotkania z cieciorką :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...