29 kwietnia 2011

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe to klasyk. Z kilku składników można wyczarować naprawdę pyszny posiłek. Jaki jest sekret ich smaku i puszystej konsystencji? Zauważyłam, że jest to zależne od rodzaju użytej mąki, sera oraz tego czy ubijamy białka, czy nie. Raz wychodzą lekkie jak chmurki, a raz nieco twardawe. Lubię je jednak na tyle, że niezależnie od "stopnia miękkości" zawsze zjem talerz leniwych z wielkim apetytem. Pozostaje jeszcze kwestia dodatków. Najbardziej popularnym jest zasmażka z bułki tartej i masła, inni jedzą leniwe z cukrem, polane jogurtem, z sezonowymi owocami... każdy ma swój ulubiony sposób. Ja preferuję lekko podsmażone na odrobinie masła pierogi, posypane cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i rodzynkami. Z wszystkich wypróbowanych wariantów ten odpowiada mi najbardziej.

Składniki:
- 400 g białego sera
- 3-4 jajka
- ok. 1 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli

Odciśnięty twaróg przecisnąć przez praskę. Wymieszać z mąką, jajkami (jeśli decydujemy się ubić białka, oddzielamy je od żółtek, ubijamy i dodajemy pod koniec zagniatania) i solą, zagnieść. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodajemy trochę mąki, ale nie za dużo, bo zrobi się twarde. Z ciasta formujemy wałki o średnicy ok. 2 cm, spłaszczamy i kroimy na skos (tak jak kopytka). Wrzucamy partiami do lekko osolonego wrzątku. Czekamy aż wypłyną i gotujemy ok. 2 minut. Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Bardzo lubie !!! Pysznie wygladaja!
    szkoda ze nie ma latwego dostepu do sera :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam leniwe pierogi. Najbardziej ze smietana i cukrem :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  3. leniwe są naj! ale koniecznie z cukrem i masełkiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Luuubię leeeniwe:)
    Najbardziej z maselkiem i odrobiną skórki cytrynowej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubie leniwe:) z maselkiem i cynamonem... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam te pierogi. zawsze smakują tak po domowemu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest pychotka. Zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wlasnie sie gotuje trzecia partia. Wzielam jednak twarog z wiaderka i pozarl mi jeszcze raz tyle maki. Tak czy inaczej nie moge odgonic od nich domowego zarloka...

    OdpowiedzUsuń
  9. tak pyszne z cynamonem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...