30 czerwca 2011

Pomidorowe curry z ryżem

Danie kontrastowe, jednocześnie bardzo harmonijne. Ostre indyjskie przyprawy w połączeniu z czerwonymi pomidorami i soczyście zielonym groszkiem. Biały, kokosowy ryż z niewielkimi nasionami czarnuszki. Muszę nadmienić, iż jest to pierwszy wypróbowany przeze mnie przepis (wytrawny) Nigelli z książki "Kuchnia" i jeśli wszystkie dania mają tak smakować, to chyba "przerobię" całą książkę w lato.

Przepis z "Kuchnia" Nigelli Lawson
Składniki:
Pomidorowe curry:
- 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
- 2 wielkie cebule, posiekane
- 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 kg pomidorów koktajlowych (dałam zwykłe, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki)
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka angielskiej musztardy w proszku (pominęłam)
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka garam masala
- 200 g mrożonego groszku
Ryż kokosowy:
- 1 łyżka oliwy czosnkowej
- 4 dymki, drobno posiekane
- 2 łyżeczki nasion czarnuszki
- 300 g ryżu tajskiego albo basmati
- 400 ml mleczka kokosowego
- 600 ml wrzątku
- 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach
- sok z 1 limonki

Zaczynamy od przygotowania curry. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, solimy i podsmażamy na małym ogniu ok. 7 minut. Dodajemy posiekany czosnek, następnie pomidory, a na konie przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykrywką ok. 20 minut. W tym czasie przygotowujemy ryż. Na rozgrzana oliwę wrzucamy posiekaną dymkę i nasiona czarnuszki, chwilę podsmażamy. Dodajemy ryż, mieszamy. Wlewamy mleczko kokosowe zmieszane z wrzątkiem, solimy i całość mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Teraz mamy czas na ugotowanie groszku we wrzącej, posolonej wodzie. Odcedzony groszek dodajemy do curry 5 minut przed końcem duszenia. Gotowy ryż doprawiamy sokiem z limonki. Nakładamy porcję ryżu oraz curry. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Taka kompozycja jest dla mnie idealna! Połączenie mogłoby się wydawać niezbyt zgrane, a jednak daje niesamowity rezultat!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten kokosowy ryż brzmi zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  3. curry z pomidorów?
    niebywałe!
    jestem bardzo ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryż najbardziej intryguje... : )

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda fantastycznie. bardzo lubię tego typu przepisy z dużą ilością przypraw;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jeden z tych przepisow z "Kuchni", do ktorych sie przymierzam - i teraz juz wiem, ze koniecznie musze zrobic, raczej predzej niz pozniej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o, też mam te książkę, ale nie zwróciłam uwagi na przepis ;) curry i pomidory - musiało się udać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być świetne w smaku, uwielbiam połączenie ryżu i pomidorów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...