05 czerwca 2011

Marynata do mięs

Moja ulubiona marynata do grilla. Pasuje zarówno do drobiu, jak i wieprzowiny. Stanowi wspaniałe połączenie smaków - słodkiego miodu, ostrej papryczki chilli i czosnku, słonego sosu sojowego i kwaśnego soku z cytryny. Składniki zawsze daję na oko, więc podane proporcje należy modyfikować zależnie od potrzeb. Sezon grillowy w pełni, zatem zachęcam do wypróbowania.

Składniki:
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 1 mała papryczka chilli, pozbawiona pestek i pokrojona na cienkie paseczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz

Czosnek, papryczkę, oliwę, miód, sos sojowy i sok z cytryny wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zamarynować mięso co najmniej 2 h, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

2 komentarze:

  1. ooo, takiej to nie znałam.
    a na pewno z niej skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka marynata musi być pyszna do mięska:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...