Dziś blog obchodzi swoje pierwsze urodziny! Muszę przyznać, że rok blogowania zleciał w zawrotnym tempie. Co mi dał? Przede wszystkim blog stanowił odskocznię od codziennych spraw, poznałam również wiele nowych smaków i połączeń, niezliczoną ilość razy zachwycałam się nietuzinkowymi przepisami i pięknymi zdjęciami. W tym "blogowym roku" upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie, zrobiłam liczne przetwory, a także powróciłam do wielu dań i ciast mojego dzieciństwa. Jeśli chodzi o statystyki, w ciągu roku Krainę Smaków odwiedziło ponad 43 tys. użytkowników. Do najpopularniejszych dań należy: sałatka z selerem konserwowym, makaron z sosem pomidorowym i pieczarkami oraz ekspresowe oponki z serem. Chciałabym Wam podziękować za każdą wizytę i każdy pozostawiony tu komentarz. Bardzo, bardzo dziękuję!
Wracając do święta. Jak urodziny, to musi być coś słodkiego. Prezentuję Wam dziś przepis na tartę, która zrobiłam z moją przyjaciółką w czasach, gdy jeszcze nie posiadałam bloga. Jaka ona jest? Nieprzyzwoicie słodka. Czekolada, kajmak, orzechy włoskie, banany i bita śmietana. Dużo szczęścia w jednym cieście.
Przepis z Kwestii Smaku
Składniki:
Spód:
- 1 opakowanie herbatników Digestive
- 70 g masła, roztopionego
- 1 tabliczka czekolady deserowej, rozpuszczonej
Masa kajmakowa:
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego
- garść orzechów włoskich
Bita śmietana z bananami:
- 4 banany
- sok z 1 cytryny
- 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki
- 2 - 3 łyżki kakao
Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć. Masło roztopić razem z czekoladą w kąpieli wodnej, następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki. Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
cudowna ta tarta! Wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie tarty- ale ta wygląda wyjątkowo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuństo lat! :) wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego:) Kolejnych tak owocnych lat blogowania życzę ....a tarta się czestuję, bo przepysznie wyglada:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPamiętam jej smak... To było coś... coś naprawdę pysznego : )
OdpowiedzUsuń