13 października 2011

Pieczone ziemniaki "hasselback"

Ziemniaki to chyba najpopularniejszy dodatek do drugiego dania. Ja już dawno zastąpiłam je brązowym ryżem, jednak na pieczone ziemniaki zawsze się skuszę. W sieci jest mnóstwo propozycji ich przygotowania, dzisiejsza należy do jednej z najprostszych. Skusił mnie ich wygląda i chociaż przepis zaleca użyć małych, młodych ziemniaków, te "starsze" też się sprawdzą.
Pieczone ziemniaki polane stopionym masłem i oliwą, posypane gruboziarnistą solą to prawdziwa pochwała prostoty.

Przepis z "Forever summer" Nigelli Lawson
Składniki (proporcje orientacyjne):
- ok. 8 średnich ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- sól gruboziarnista

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Ziemniaki dokładnie myjemy. Każdego ziemniaka głęboko nacinamy, uważając, aby całkowicie nie przeciąć. Przekładamy na blaszkę. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego oliwę i polewamy ziemniaki. Posypujemy solą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 h i 10 min. , w zależności od wielkości ziemniaków. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Pysznie wygladają ! Musze i ja zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja takie jem na kolację, z miską sałaty skropionej oliwą. I są to jedne z najlepszych kolacji jakie znam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojjj smakowitości...

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne są Uwielbiam je :) Nie wiem czemu ja znam je pod nazwą : "ziemniaki po amerykańsku..."

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pieczone ziemniaki, ale w takiej formie jeszcze ich nie próbowałam. Wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takich nie widziałam, są świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. strasznie gorzkie od tej łupki

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysł na te ziemniaczki jest rewelacyjny! Robiłam je już wiele razy, i moja rodzina i znajomi są nimi zachwyceni :) Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...