27 stycznia 2012

Drożdżowy strudel z jabłkami

To ciasto jest wręcz stworzone do kubka ciepłej herbaty lub kakao. Jeśli miałabym je krótko określić, to dla mnie smakuje jak dobre bułeczki cynamonowe, dodatkowo z jabłkami oraz pyszną, chrupiąca skorupką na wierzchu. Z podanych porcji otrzymacie 2 bardzo duże strucle, ale uwierzcie mi, to ciasto znika błyskawicznie.

Przepis z Joy The Baker
Składniki:
Ciasto:
- 2,25 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/4 kubka ciepłej wody
- 7 łyżek stołowych cukru
- 3/4 kubka masła
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 4,5 - 5 kubków mąki pszennej
- 1 kubek ciepłego mleka
Jabłka:
- 3 duże jabłka, pokrojone w kostkę
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 kubka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1/2 kubka mąki
- 1/2 kubka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- szczypta kardamonu
- 3 łyżki masła
Wierzch:
- 1 jajko, roztrzepane
- brązowy cukier
Zaczynamy od zrobienia zaczynu z ciepłej wody, drożdży oraz 1 łyżki cukru. Następnie należy zmiksować masło, cukier, kardamon oraz sól. Dodać jedno jajko i 1 kubek mąki. Dokładnie zmiksować. Następnie dodać kolejne jajka, 2 filiżanki mąki, mleko oraz zaczyn. Zmiksować i dość lepkie ciasto przełożyć na blat wysypany pozostałą mąką. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej cieniutko olejem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. W tym czasie wymieszać jabłka z cukrem, przyprawami, sokiem z cytryny, solą oraz skrobią. Wymieszać również składniki nadzienia, tworząc drobną kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 2 części. Każdś z nich rozwałkować na duży prostokąt. Wyłożyć po połowie nadzienia i jabłek na każda z części. Zawijać wzdłuż dłuższego boku tworząc strudle. Ciasto nie musi być zawinięte ciasno, jeśli jabłka "wypłyną", nie przejmujcie się. Strudle zawinąć w półksiężyce i ponacinać. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190ºC. Przed wstawieniem do piekarnika, ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać cukrem brązowym. Piec przez 30-35 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wierzę, że szybko znika. Tez bym nie skończyła na jednym kawałku, świetnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam długie przepisy!
    :)
    Jabłka, cynamon i ciasto drożdzowe :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...