Te małe słodkości chodziły mi po głowie od dłuższego czasu i szczerze żałuję, że wcześniej ich nie upiekłam. Mój Tato przyznał im tytuł najlepszych czekoladowych muffin. Są idealnie miękkie, odpowiednio słodkie, a z warstwą nutelli i orzechów na wierzchu...poezja!
Przepis z Dessert World
Składniki:
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 1 duże jajko
- 110 ml mleka
- 2 czubate łyżki nutelli
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 40 g posiekanych orzechów laskowych
Masło łączymy z mlekiem, jajkiem oraz nutellą. Mieszamy razem "suche" składniki, dodajemy "mokre" i całość mieszamy łyżką. Przekładamy do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Pieczemy w temp. 180ºC przez 20-25 minut. Studzimy, a następnie dekorujemy nutellą i orzechami laskowymi. Smacznego!
Z pewnością znalazłyby w moim domu niejednego miłośnika. Świetne :D
OdpowiedzUsuńOh jak pysznie!
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko zz tą czupryną z orzechów na wierzchu ;)
OdpowiedzUsuńZbyt piękne, by były prawdziwe... : OOO
OdpowiedzUsuńwydaje się banalne, a do tego wszystkiego składniki mam w domu.. muszę zrobić w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!! Gdybym tylko miała nutellę w domu to już bym pobiegła do kuchni i piekła, mimo iż jest środek nocy! Strasznie mnie kuszą :D
OdpowiedzUsuńbajkowe;)
OdpowiedzUsuńNa pewno posmakowały by mojemu tacie i bratu :) Mi pewnie też przypomniałyby się smaki dzieciństwa... Potrafiłam jeść kanapki z nutellą jedną po drugiej, a jak skończył się chleb, to wyjadałam łyżeczkami ze słoika :D
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i są naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńa mi nie wyszly, robilam jak w przepisie i nic nie wyszlo, nie wyrosly, nie wiem czmmu
OdpowiedzUsuń