12 stycznia 2012

Nutella muffins

Te małe słodkości chodziły mi po głowie od dłuższego czasu i szczerze żałuję, że wcześniej ich nie upiekłam. Mój Tato przyznał im tytuł najlepszych czekoladowych muffin. Są idealnie miękkie, odpowiednio słodkie, a z warstwą nutelli i orzechów na wierzchu...poezja!

Przepis z Dessert World
Składniki:
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 1 duże jajko
- 110 ml mleka
- 2 czubate łyżki nutelli
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 40 g posiekanych orzechów laskowych
Masło łączymy z mlekiem, jajkiem oraz nutellą. Mieszamy razem "suche" składniki, dodajemy "mokre" i całość mieszamy łyżką. Przekładamy do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Pieczemy w temp. 180ºC przez 20-25 minut. Studzimy, a następnie dekorujemy nutellą i orzechami laskowymi. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Z pewnością znalazłyby w moim domu niejednego miłośnika. Świetne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bosko zz tą czupryną z orzechów na wierzchu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zbyt piękne, by były prawdziwe... : OOO

    OdpowiedzUsuń
  4. wydaje się banalne, a do tego wszystkiego składniki mam w domu.. muszę zrobić w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe!! Gdybym tylko miała nutellę w domu to już bym pobiegła do kuchni i piekła, mimo iż jest środek nocy! Strasznie mnie kuszą :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno posmakowały by mojemu tacie i bratu :) Mi pewnie też przypomniałyby się smaki dzieciństwa... Potrafiłam jeść kanapki z nutellą jedną po drugiej, a jak skończył się chleb, to wyjadałam łyżeczkami ze słoika :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbowałam i są naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. a mi nie wyszly, robilam jak w przepisie i nic nie wyszlo, nie wyrosly, nie wiem czmmu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...