09 stycznia 2012

Ziemniak, groszek, brokuł - zielone puree

Moim ulubionym dodatkiem do obiadu zawsze był ryż. Jedynym odstępstwem są młode ziemniaczki z koperkiem, ale te nasze, polskie. Wiadomo również, że ich smakiem nie można się cieszyć wiecznie, za to późnym latem/wczesną jesienią nie pogardzę pieczonymi ziemniakami, np. takimi albo takimi. Pozostałe, powiedzmy 10 miesięcy - ryż, ryż i jeszcze raz ryż. Czasami puree z grochu...a jak już na puree stanęło, to chciałam Wam je przedstawić w nowym wydaniu. Widziałam jak w swoim programie przygotowywał je Jamie Olivera i po prostu musiałam spróbować. Potrzebujemy tylko 3 składników: groszku, brokuła oraz ziemniaków. W tym daniu nie ma nic skomplikowanego, ale sprawdzi się idealnie zarówno do ryb, jak i do mięs. Zgodnie z obietnicą autora, przygotujecie je w mniej niż 30 minut, więc warto spróbować.

Przepis z "30 minut w kuchni" Jamiego Olivera
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 brokuł ( 500g )
- 500 g mrożonego groszku
- sól i pieprz
- kawałek masła

Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, posolić i pozostawić na średnim ogniu. Dodać pokrojoną łodygę brokuła, przykryć i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dodać różyczki brokuła oraz groszek. Gotować razem ok. 3-4 minut. Odcedzić warzywa, zostawić na kilka minut, żeby odparowały, a następnie przełożyć z powrotem do garnka. Doprawić pieprzem i solą do smaku, dodać masło. Rozgnieść ubijakiem około 10 razy i przełożyć do miski. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Apetycznie i zdrowo! Bardzo fajna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. O taaak. Potrzeba zieleni zimą...znam z autopsji:) Dziś do obiadu miałam brokuła;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za tradycyjnym puree- jest strasznie zapychające. Na takie bym się skusiła ze względu na dodatek moich ulubionych, zielonych warzywek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...