Szybka tarta i szybki wpis. Już nie raz przekonałam się, że warto mieć w lodówce płat ciasta francuskiego. Jeśli dodacie na wierzch karmelizowaną cebulę i ulubiony ser otrzymacie pyszną tartę. Miałam ją na liście "do zrobienia" już bardzo długo, ale ostatecznie przekonałam się tym wpisem Bei.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 4 czerwone cebule, dowolnie pokrojone
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 100 g ulubionego sera (dałam rokpol)
- tymianek
- sól i pieprz
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, posolić i podsmażyć ok. 3 minut. Dodać ocet balsamiczny i cukier. Smażyć razem prze 10 minut. Na koniec doprawić tymiankiem i pieprzem. Wyłożyć cebulę na ciasto francuskie, zostawiając ok. 2 cm z każdej strony, a następnie zawinąć je do środka. Piec w temp. 180ºC przez 18-20 minut. Smacznego!
Agnieszko, alez jestes szybka! :)
OdpowiedzUsuńTwoja cebula i tarta maja sliczny kolor! Ciesze sie, ze wpis sie przydal :)
Pozdrawiam!
odkryłam wczoraj te francuskie dania i mnie urzekły.
OdpowiedzUsuńpolecam konkurs kulinarny na moim blogu, do wygrania kosmetyki :)
Pięknie wygląda! trochę taki cebularz tylko że na cieście francuskim - smacznie się zapowiada! :)
OdpowiedzUsuń