18 stycznia 2012

Szybka tarta z karmelizowaną cebulą

Szybka tarta i szybki wpis. Już nie raz przekonałam się, że warto mieć w lodówce płat ciasta francuskiego. Jeśli dodacie na wierzch karmelizowaną cebulę i ulubiony ser otrzymacie pyszną tartę. Miałam ją na liście "do zrobienia" już bardzo długo, ale ostatecznie przekonałam się tym wpisem Bei.

Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 4 czerwone cebule, dowolnie pokrojone
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 100 g ulubionego sera (dałam rokpol)
- tymianek
- sól i pieprz

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, posolić i podsmażyć ok. 3 minut. Dodać ocet balsamiczny i cukier. Smażyć razem prze 10 minut. Na koniec doprawić tymiankiem i pieprzem. Wyłożyć cebulę na ciasto francuskie, zostawiając ok. 2 cm z każdej strony, a następnie zawinąć je do środka. Piec w temp. 180ºC przez 18-20 minut. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Agnieszko, alez jestes szybka! :)
    Twoja cebula i tarta maja sliczny kolor! Ciesze sie, ze wpis sie przydal :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. odkryłam wczoraj te francuskie dania i mnie urzekły.

    polecam konkurs kulinarny na moim blogu, do wygrania kosmetyki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda! trochę taki cebularz tylko że na cieście francuskim - smacznie się zapowiada! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...