02 stycznia 2012

Mini pizzerki

Mini pizzerki przygotowałam jako jedną z naszych sylwestrowych przekąsek. Jak każda pizza, pozostawiają wielkie pole do popisu, można dowolnie odbierać składnik, a te w mniejszej wersji wręcz proszą się o kilku różnych wierzchów. Idealnie sprawdzą się na każdej imprezie, nie tylko tej sylwestrowej.
Podaję podstawowy i mój niezastąpiony przepis na spód do pizzy oraz kilka możliwości przyrządzenia mini pizzerek.

Przepis z "Kuchnia włoska", wydawnictwo Parragon
- 2 łyżeczki drożdży suszonych
- 200 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wymieszać w misce, a następnie dobrze wyrobić. Ciasto powinno być plastyczne. Przełożyć do miski i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Następnie krótko wyrobić, podzielić na mniejsze kawałki i formułować małe pizzerki. Nakładać dowolne składniki i sosy. Piec w temp. 200ºC przez ok. 18-20 minut. Smacznego!

Moje pizzerki były z następującymi składnikami:
1. sos pomidorowy, pomidory, mozzarella, po upieczeniu posypane świeżą bazylią
2. sos chili, salami, ser, żółta papryka, chili, czerwona cebula
3. sos pomidorowy, ser, szynka, pieczarki
4. sos pomidorowy, szynka, przesmażona cebulka, ser
5. sos pomidorowy, żółta papryka, brokuł, mozzarella
6. sos chili, szynka, pieczarki, cebula, chili, ser

6 komentarzy:

  1. Kocham pizzę - w wersji mini i maxi! Apetyczne wyszły Twoje pizzerki! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis ; )Na pewno zrobię : ))
    Zaczynam przygodę z blogowaniem wpadnij kiedyś

    http://cojapieke.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. będę musiała spróbować ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis :). Do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. emm nie wiem czy te drożdże to mogą być instant?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...