15 kwietnia 2012

Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Ile osób na hasło "szpinak" nie zareaguje kwaśną miną? Szpinak, szczególnie ten mrożony, może nie wygląda za apetycznie, ale przy odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę smaczny.
Takie paczuszki widziałam już wiele razy. Ja chciałam dorzucić do nich jeszcze łososia, ale niestety zabrakło go w moim osiedlowym sklepie, dlatego ten wariant pozostawiam na kolejny raz, a tymczasem zapraszam na pyszne, chrupiące paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 400 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 200 g serka śmietankowego
- sól i pieprz
- 1 jajko, roztrzepane + ziarna słonecznika (do posypania paczuszek)

Rozgrzać masło na patelni, dodać szpinak i smażyć, aż zmięknie. Pod koniec dodać zgniecione ząbki czosnku. Wymieszać serek ze szpinakiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego wycinać kwadraty, na połowę nakładać farsz, a następnie składać w paczuszkę, dociskając brzegi widelcem. Posmarować paczuszki jajkiem i posypać słonecznikiem. Piec w temp. 200ºC przez ok. 15 minut. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Mnie tam do szpinaku nie trzeba przekonywać. Paczuszki wyglądają bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedys tak właśnie działał na mnie szpinak xd ale dziś... nie wyobrażam sobie kuchni bez ych zielonych, kwaskowatych w smaku listków. uwielbiam.

    i pomyśleć, że w ekspresowy sposób można sobie wspaniale podogadzać.
    rewelacyjne te paczuszki. dostanę jedną?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja na haslo "szpinak" reaguje szerokim usmiechem - uwielbiam! Piekne paczuszki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto francuskie to naprawdę super sprawa. Sama często kupuje, pasuje praktycznie do wszystkiego. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne paczuszki z zieloną zawartością

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak? Tak!!! : )))

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szpinak!!! Och zjadłabym taką paczuszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mogę znaleźć kontaktu do Ciebie, więc wkleję tu- http://okonamiasto.pl/index.php/2011/09/gryczane-placki-z-bananami/
    Jakiś portal przywłaszczył sobie Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne są też z serem feta, moje paczuszki posypałam sezamem ..mmm też były pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...