17 lipca 2010

Pancakes z czerwonymi porzeczkami


Pozostając w atmosferze porzeczkowej po muffinach przedstawiam przepis na pancakes. W jednym z wcześniejszych postów pisałam, że nie należą one do moich ulubionych placuszków, jednak ostatnio miałam na nie ogromną ochotę. Zostało mi trochę czerwonych porzeczek i takim oto sposobem, mieszając kilka przepisów, powstały bardzo dobre pancakes.

Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki mąki razowej (niekoniecznie)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżka miodu (dałam leśny)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- garść czerwonych porzeczek

Wszystkie składniki poza porzeczkami zmiksować na gładką masę (ciasto powinno być dość gęste, w celu uzyskania prawidłowej konsystencji dodajemy odrobinę mąki/maślanki). Wmieszać porzeczki. Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, na małym ogniu. Gdy na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza przewracać na drugą stronę. Smacznego !

2 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie. Ja dodatkowo polałabym je czekoladowym sosem. ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę że ostatnio porzeczkowo o Ciebie, fajnie wyglądają
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...