14 lipca 2010

Włoskie inspiracje - pomidory faszerowane i peperonata

Ostatnio coraz częściej sięgam po dania kuchni włoskiej. Jest ona jedną z moich ulubionych ze względu na dużą ilość warzyw, ziół i przypraw. Jednym słowem, idealna na letnie upały, a tych nam nie brakuje. Dziś wyjątkowo 2 przepisy na dania, które sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielny posiłek.


Składniki:
- 4 dojrzałe pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 60 g drobnego makaronu
- 8 czarnych oliwek
- 8 suszonych pomidorów
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 0,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 30 g tartego parmezanu
- sól i pieprz

Pomidory umyć, odkroić wierzchołki, wydrążyć miąższ i odwrócić, aby nadmiar soku wyciekł. W osolonej wodzie ugotować makaron z 1 łyżką oliwy. Oliwki i suszone pomidory pokroić. Połączyć z bazylią, natką pietruszki i parmezanem. Dodać miąższ pomidorów, makaron i resztę oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Mieszankę umieszczać w pomidorach, na wierzch nałożyć "pokrywkę". Blachę wysmarować oliwą i nakładać na nią pomidory. Piec w 190ºC przez 15-20 minut. Pomidory wyjąć z piekarnika, ostudzić i podawać w temperaturze pokojowej.



Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 zielone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 800 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki czarnych oliwek
- sól i pieprz

Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną w paski paprykę i czosnek. Podgrzewać dalsze 3 - 4 minuty. Następnie dołożyć pomidory, doprawić sola i pieprzem. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30 minut, aż płyn wyparuje. Dorzucić posiekane oliwki, wymieszać i natychmiast podawać.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam faszerowane warzywa! Pomidory, cukinie... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mama takie robi, podobne, bardzo smaczne!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...