22 września 2010

Drożdżówki z dżemem


Chodziło za mną drożdżowe i nie chciało się odczepić. Nie byłam na nie zła, w końcu uwielbiam wszelkie drożdżowe wypieki. Korzystając z chwili wolnego czasu zrobiłam takie oto cuda. Pachnące, mięciutkie. Niby zwykłe drożdżówki z dżemem, jednak (chyba nie powinnam tego mówić głośno) zjedliśmy wszystkie jednego dnia, żadna nie ocalała. Nie wymagają dużego nakładu pracy, ładnie rosną, a nadzienie można dowolnie modyfikować. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Zróbcie je koniecznie!

Przepis z Moich Wypieków
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 75 g masła
- 70 g cukru
- 12 g suchych drożdży
- szczypta soli
- dżem lub inne nadzienie

Rozpuścić masło. Dodać do niego mleko i podgrzać do letniej temperatury. Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza. Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na 12 kawałków (lubię duże drożdżówki,więc pokroiłam na 7 części). Ułożyć je na blasze w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Piec w temperaturze 220ºC przez ok. 10 minut. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Jakie słodkie roladki! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładnie wyglądają takie zawijaski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłedne są te zawijańce! Też mam smaka na drożdżowe :)*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie i masz śliczny podstawek.

    Zapraszam do mnie i liczę na dobre rady:
    http://littlecookery.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...