10 września 2010
O kurczę!
Nie jestem wielką fanką mięsa. Zdecydowanie bardziej wolę jarskie potrawy. Gdy najdzie mnie jednak ochota na zjedzenie "czegoś konkretnego" przeważnie sięgam po drób. Przyznam szczerze, że kurczaka lubię pod każdą postacią. Można go gotować, smażyć, grillować, piec, dusić. Jeszcze nigdy się na nim nie zawiodłam. Dla osób poszukujących przepisu na smaczny, tani i prosty obiad, który robi się praktycznie sam mam dobrą wiadomość.
Pieczony kurczak w przyprawach
Przepis z Twoje&Moje
Składniki:
- 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
- 2 l ciepłej wody + 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu
- 5 ząbków czosnku, rozgniecionych
- 5 łyżek majeranku
Wieczorem (ok. 16 h przed pieczeniem):
Kurczaka dokładnie opłukać. W garnku o pojemności ok. 4 l wymieszać 2 l lekko ciepłej wody z 2 łyżeczkami soli. Do roztworu włożyć kurczaka, przykryć i jak woda ostygnie wstawić do lodówki na całą noc.
Rano (ok. 3-4 h przed pieczeniem):
Kurczaka wyjąć z solanki, dokładnie osuszyć. Natrzeć dokładnie papryką wymieszaną z chili, kurkumą i pieprzem. Od środka i na zewnątrz wetrzeć rozgniecione ząbki czosnku i majeranek. Włożyć do dużego naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie kurczaka nadziać na butelkę wypełnioną do 1/3 wysokości wodą z winem (w stosunku 1:1). Wstawić do zimnego piekarnika. Rozgrzać go do 170ºC (z termoobiegiem) i piec ok. 1,5 godziny. W trakcie pieczenia mięso trzykrotnie polewać powstającym sokiem. Piekarnik wyłączyć, otworzyć drzwiczki i zostawić w nim mięso na 10 minut. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
podoba mi się ten sposób na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńO tak, kurczak na butelce 'to jest to'!! ;)
OdpowiedzUsuńKurczak na butelce ????? Tego jeszcze nie było !! :)Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńWolę kurczaka od świńskiego mięsa. ;)
OdpowiedzUsuńszyjka od butelki powinna być w kurczaku aby woda z winem parowała do kurczaka co sprawi że będzie soczysty
OdpowiedzUsuń