10 września 2010

O kurczę!


Nie jestem wielką fanką mięsa. Zdecydowanie bardziej wolę jarskie potrawy. Gdy najdzie mnie jednak ochota na zjedzenie "czegoś konkretnego" przeważnie sięgam po drób. Przyznam szczerze, że kurczaka lubię pod każdą postacią. Można go gotować, smażyć, grillować, piec, dusić. Jeszcze nigdy się na nim nie zawiodłam. Dla osób poszukujących przepisu na smaczny, tani i prosty obiad, który robi się praktycznie sam mam dobrą wiadomość.

Pieczony kurczak w przyprawach

Przepis z Twoje&Moje
Składniki:
- 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
- 2 l ciepłej wody + 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu
- 5 ząbków czosnku, rozgniecionych
- 5 łyżek majeranku


Wieczorem (ok. 16 h przed pieczeniem):
Kurczaka dokładnie opłukać. W garnku o pojemności ok. 4 l wymieszać 2 l lekko ciepłej wody z 2 łyżeczkami soli. Do roztworu włożyć kurczaka, przykryć i jak woda ostygnie wstawić do lodówki na całą noc.
Rano (ok. 3-4 h przed pieczeniem):
Kurczaka wyjąć z solanki, dokładnie osuszyć. Natrzeć dokładnie papryką wymieszaną z chili, kurkumą i pieprzem. Od środka i na zewnątrz wetrzeć rozgniecione ząbki czosnku i majeranek. Włożyć do dużego naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie kurczaka nadziać na butelkę wypełnioną do 1/3 wysokości wodą z winem (w stosunku 1:1). Wstawić do zimnego piekarnika. Rozgrzać go do 170ºC (z termoobiegiem) i piec ok. 1,5 godziny. W trakcie pieczenia mięso trzykrotnie polewać powstającym sokiem. Piekarnik wyłączyć, otworzyć drzwiczki i zostawić w nim mięso na 10 minut. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. podoba mi się ten sposób na kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, kurczak na butelce 'to jest to'!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak na butelce ????? Tego jeszcze nie było !! :)Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wolę kurczaka od świńskiego mięsa. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. szyjka od butelki powinna być w kurczaku aby woda z winem parowała do kurczaka co sprawi że będzie soczysty

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...