19 listopada 2010

Pierś kurczaka zapiekana z warzywami


Są książki kucharskie, z których mamy ochotę wypróbować wszystkie przepisy. Moja kolekcja jest dość skromna, ciągle ją rozbudowuję. Uwielbiam przeglądać książki pełne kolorowych zdjęć, apetycznych dan i inspirujących przepisów. Aktualnie mam na oku kilka pozycji, między innymi najnowszą książkę Nigelli Lawson, książkę Pierre Hermé oraz wspaniałą Księgę Smaków Świata
Wracając do przepisu, pochodzi z jednej z moich najcenniejszych książek. Swoją drogą, była to również moja pierwsza książka kucharska. Zaraz po jej zakupie, obiecałam wypróbować ponad połowę przepisów i zdania dotrzymuję. Za każdym razem staram się przygotowywać coś innego, chociaż mamy już kilka najsmaczniejszych dań, do których lubimy wracać. Drób w połączeniu z warzywami to dla mnie dobra opcja na obiad. Przygotowanie składników nie zajmie nam więcej niż pół godziny. Resztę zrobi za nas piekarnik.

Przepis z książki "Kuchnia włoska", wydawnictwo Parragon
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 papryki
- 250 g pieczarek
- 200 g pomidorów bez skórki
- 100 g zielonych oliwek (dałam czarne)
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki śmietany
- natka pietruszki
- sól i pieprz

Paprykę kroimy w paski, pieczarki w plasterki, pomidory w dużą kostkę. Pierś kurczaka dzielimy na 4 części. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy z każdej strony na oliwie i maśle, wyjmujemy. Na patelnię wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy paprykę z grzybami i podgrzewamy kilka minut. Dorzucamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa umieszczamy w formie do zapiekania, kurczaka układamy na wierzchu. Na patelni zagotowujemy wino, wlewamy na mięso, przykrywamy formę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 na 50 minut. Po tym czasie dodajemy oliwki i śmietanę, ponownie przykrywamy i dopiekamy kolejne 10-20 minut. Przed podaniem jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki. Serwujemy z makaronem lub młodymi ziemniakami. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, chętnie wykorzystam go przy kolejnej okazji. Tym bardziej że kurczak u mnie ostatnio króluje, a oliwki, pieczarki...to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak pysznie! te oliwki pewnie nadają świetnego charakteru

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny przepis. ale te oliwki... ech, nie lubię. muszę je wyeliminowac xd

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi smakowac wspaniale. Tym bardziej ze z pieczrkami. ja jednek odjełabym oliwki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...