19 listopada 2010
Pierś kurczaka zapiekana z warzywami
Są książki kucharskie, z których mamy ochotę wypróbować wszystkie przepisy. Moja kolekcja jest dość skromna, ciągle ją rozbudowuję. Uwielbiam przeglądać książki pełne kolorowych zdjęć, apetycznych dan i inspirujących przepisów. Aktualnie mam na oku kilka pozycji, między innymi najnowszą książkę Nigelli Lawson, książkę Pierre Hermé oraz wspaniałą Księgę Smaków Świata
Wracając do przepisu, pochodzi z jednej z moich najcenniejszych książek. Swoją drogą, była to również moja pierwsza książka kucharska. Zaraz po jej zakupie, obiecałam wypróbować ponad połowę przepisów i zdania dotrzymuję. Za każdym razem staram się przygotowywać coś innego, chociaż mamy już kilka najsmaczniejszych dań, do których lubimy wracać. Drób w połączeniu z warzywami to dla mnie dobra opcja na obiad. Przygotowanie składników nie zajmie nam więcej niż pół godziny. Resztę zrobi za nas piekarnik.
Przepis z książki "Kuchnia włoska", wydawnictwo Parragon
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 papryki
- 250 g pieczarek
- 200 g pomidorów bez skórki
- 100 g zielonych oliwek (dałam czarne)
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki śmietany
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Paprykę kroimy w paski, pieczarki w plasterki, pomidory w dużą kostkę. Pierś kurczaka dzielimy na 4 części. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy z każdej strony na oliwie i maśle, wyjmujemy. Na patelnię wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy paprykę z grzybami i podgrzewamy kilka minut. Dorzucamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa umieszczamy w formie do zapiekania, kurczaka układamy na wierzchu. Na patelni zagotowujemy wino, wlewamy na mięso, przykrywamy formę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 na 50 minut. Po tym czasie dodajemy oliwki i śmietanę, ponownie przykrywamy i dopiekamy kolejne 10-20 minut. Przed podaniem jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki. Serwujemy z makaronem lub młodymi ziemniakami. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawy przepis, chętnie wykorzystam go przy kolejnej okazji. Tym bardziej że kurczak u mnie ostatnio króluje, a oliwki, pieczarki...to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńjak pysznie! te oliwki pewnie nadają świetnego charakteru
OdpowiedzUsuńpyszny przepis. ale te oliwki... ech, nie lubię. muszę je wyeliminowac xd
OdpowiedzUsuńMusi smakowac wspaniale. Tym bardziej ze z pieczrkami. ja jednek odjełabym oliwki ;)
OdpowiedzUsuń