27 listopada 2010
Prawie jak piernik, czyli szarak
Zanim poznałam smak prawdziwego piernika, nastawianego co najmniej miesiąc przed wigilią, to ciasto było dla mnie synonimem świąt. przepis przywędrował do mojego domu od koleżanki mamy, która ma go od siostry, a ta...tu się trop urywa. Ostatni raz jadłam je ponad rok temu (o zgrozo!). Nakład pracy, jaką trzeba włożyć w przygotowanie jest minimalny. Ciasto jest ciężkie, wilgotne, korzenne. Najlepsze na 2-3 dzień, lecz u nas nigdy tyle nie wytrzyma.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki dżemu truskawkowego niskosłodzonego
- 1 łyżka kakao
- 25 g przyprawy do piernika
- 15 g cukru waniliowego
Ucieramy jajka z cukrem i olejem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, aż otrzymamy gładką masę. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w tem. 180ºC przez ok. 1 godzinę. Wierzch można udekorować polewą czekoladową i posypać orzeszkami lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmmmm!! ja też dziś pierniczylam.
OdpowiedzUsuńmmm... ale pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńKocham zapach tego ciasta...
OdpowiedzUsuńale fajny ten szaraczek! pierwszy raz słyszę o takim cieście :)
OdpowiedzUsuńniby szarak, a jednak zachęcająco wygląda. :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki szaraczek :)
OdpowiedzUsuńo szaraku nie słyszałam ale wszystkie piernikowe bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńnie powiem, można się pomyslic ;]
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, piernik czy nie, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńJa bym go nie nazwała szarakiem, zasługuje na coś o wieele lepszego sądząc po wyglądzie :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam. Podlaczam sie do wypowiedzi Arven. Zasluguje na lepsza nazwe :)
OdpowiedzUsuńCiasto w piekarniku....ale obawiam się,że niestety zakalec:-( Ciasto bardzo rzadkie. Czy takie miało być?
OdpowiedzUsuńAnonimowy: ciasto jest lejące, nie ma co się bać. Jeśli wierzch za szybko się rumieni, można przykryć go papierem do pieczenia i piec dalej. Patyczek powinien być suchy.
OdpowiedzUsuńCo do nazwy zgadzam się z Wami, że zasługuje na lepsze miano. :)