27 listopada 2010

Prawie jak piernik, czyli szarak


Zanim poznałam smak prawdziwego piernika, nastawianego co najmniej miesiąc przed wigilią, to ciasto było dla mnie synonimem świąt. przepis przywędrował do mojego domu od koleżanki mamy, która ma go od siostry, a ta...tu się trop urywa. Ostatni raz jadłam je ponad rok temu (o zgrozo!). Nakład pracy, jaką trzeba włożyć w przygotowanie jest minimalny. Ciasto jest ciężkie, wilgotne, korzenne. Najlepsze na 2-3 dzień, lecz u nas nigdy tyle nie wytrzyma.

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki dżemu truskawkowego niskosłodzonego
- 1 łyżka kakao
- 25 g przyprawy do piernika
- 15 g cukru waniliowego

Ucieramy jajka z cukrem i olejem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, aż otrzymamy gładką masę. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w tem. 180ºC przez ok. 1 godzinę. Wierzch można udekorować polewą czekoladową i posypać orzeszkami lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Mmmmm!! ja też dziś pierniczylam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham zapach tego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajny ten szaraczek! pierwszy raz słyszę o takim cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niby szarak, a jednak zachęcająco wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się taki szaraczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o szaraku nie słyszałam ale wszystkie piernikowe bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie powiem, można się pomyslic ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda obłędnie, piernik czy nie, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja bym go nie nazwała szarakiem, zasługuje na coś o wieele lepszego sądząc po wyglądzie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam mniam. Podlaczam sie do wypowiedzi Arven. Zasluguje na lepsza nazwe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto w piekarniku....ale obawiam się,że niestety zakalec:-( Ciasto bardzo rzadkie. Czy takie miało być?

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy: ciasto jest lejące, nie ma co się bać. Jeśli wierzch za szybko się rumieni, można przykryć go papierem do pieczenia i piec dalej. Patyczek powinien być suchy.
    Co do nazwy zgadzam się z Wami, że zasługuje na lepsze miano. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...