24 listopada 2010
Risotto warzywne
Choć konsystencja tego dania ma niewiele wspólnego z prawdziwym risottem to jest ono wyśmienite. Po raz pierwszy zrobiłam je latem, jednak zniknęło w takim szybkim tempie, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Korzystając z chwili wolnego czasu zrobiłam je ponownie. Od razu poprawił mi się humor, przypomniały ciepłe, słonecznie wakacyjne dni. Kilka prostych składników i pyszne obiad gotowy.
Przepis z "Biblioteczki Poradnika Domowego"
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu (dałam naturalny brązowy)
- 1 łyżeczka masła
- 60 dag różnych warzyw (dałam włoszczyznę: marchew, por, seler, pietruszka)
- pół główki kapusty włoskiej
- 2 pomidory bez skórki
- 25 dag zielonego groszku
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz, chilli, imbir
- 2 łyżki uprażonych orzeszków arachidowych
Ryż zalać 3 szklankami wrzątku z dodatkiem soli i 1 łyżeczki masła. Ugotować na sypko. Warzywa korzeniowe, kapustę, pomidory drobno pokroić. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pozostałe warzywa. Posolić, polać sosem sojowym, doprawić do smaku chilli, pieprzem i imbirem. Dusić pod przykryciem do miękkości, pod koniec dodać groszek. Ryż i warzywa wymieszać, jeśli konieczne to ponownie doprawić. Gotowe danie posypać prażonymi orzeszkami. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyśmienicie wygląda! Ma dużo ciekawych składników i fajnie się prezentuje na liściach kapusty.
OdpowiedzUsuńMmm, z listy przepisów wnioskuję że musi być pyszne. A orzeszki utwierdzają mnie tylko w przekonaniu, że smakuje świetnie!
OdpowiedzUsuńale apetycznie wyglada:)
OdpowiedzUsuńprzepysznie się zapowiada takie risotto!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda - chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam, bo jest warte spróbowania! :) a przy tym takie łatwe w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńTe orzeszki muszą nadawać daniu niesamowity smak!
OdpowiedzUsuńRisotto... pierwsze skojarzenie: "Piekielna Kuchnia Gordona"... ;-)
wspaniałe danie z orzeszkami. do pochrupania ;]
OdpowiedzUsuń