02 listopada 2010
Kruche pierożki z kapustą i grzybami
Pozostając w świątecznej atmosferze, do proponowanego przeze mnie w poprzednim poście barszczu, polecam kruche pierożki. Z najbardziej popularnym nadzieniem, które można dowolnie modyfikować. Kubek barszczu, kilka pierożków i jesienne, coraz chłodniejsze wieczory mi niestraszne.
Przepis Macieja Kuronia
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko lub 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 150 g kapusty kiszonej, ugotowanej i odciśniętej
- suszone grzyby (im więcej tym lepiej), namoczone przez noc w wodzie, a następnie ugotowane
- 1 mała cebula
- pieprz i majeranek
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, masło, jajko, śmietanę i sól siekamy nożem, a następnie szybko wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Cebulę drobno kroimy, smażymy na odrobinie oliwy do zeszklenia. Grzyby kroimy, łączymy z kapustą. Dodajemy zeszkloną cebulę, doprawiamy pieprzem i majerankiem. Schłodzone ciasto wyjmuje, wałkujemy i wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy w pierożki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w tem. 200ºC. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jakie sliczne te Twoje pierozki:) z kapusta i grzybami... mniam, pychota:)
OdpowiedzUsuńŚwietne. Kruche pierożki to jeden z moich ulubionych przysmaków.
OdpowiedzUsuńSlicznie wygladaja te pierozki. Zapisuje przepis. Beda doskonale na swiateczny czas :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńIdealne!
OdpowiedzUsuńto jedne z pyszniejszych pierogowych wariacji :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie Ci wyszły.
OdpowiedzUsuńJednak muszę Cię poprosić o usunięcie ich z akcji Pierogarnia na Durszlaku. Ta zabawa polega na przygotowywaniu pierogów według wcześniej jasno ustalonych przepisów, a nie pierogów dowolnych.
Może dołączysz do nas w listopadzie? http://wkuchni.usagi.pl/154/Pierogarnia_-_wyzwanie_listopadowe.html
Pozdrawiam serdecznie