29 listopada 2010

Sałatka z papryką konserwową


Lubię wszelkiego rodzaju surówki i sałatki. Stawiam przede wszystkim na świeże warzywa i owoce. Dziś wyjątek od reguły. Idealny przepis dla osób, które zrobiły jesienią przetwory, w tym ogórki kiszone i paprykę. Oczywiście można skorzystać z kupnych, jednak wiadomo, że swoje smakują lepiej.

Przepis z Biblioteki Poradnika Domowego
Składniki:
- słoik papryki konserwowej
- 20 dag twardego żółtego sera
- 3 ogórki kiszone
- 5 jaj
- 2 cebule
- sól i pieprz
- majonez

Cebulę sparzyć i drobno posiekać. Paprykę odsączyć i pokroić w paski. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ogórki również drobno pokroić, a ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystkie składniki delikatnie połączyć, doprawić solą i pieprzem, wmieszać majonez. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. papryka konserwowa świetnie komponuje się z różnymi składnikami. bardzo lubię ją w sałatkach - dodaje wyrazistości i do tego pięknych kolorów;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem wielką miłośniczką sałatek z dodatkiem takiej papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię wszelkie sałatki:) Ta jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mojej Mamy - wreszcie znalazłam coś, w czym mogę wykorzystać paprykę i sprawić Jej radość :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No to ja poproszę jedną porcje:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję i zapraszam ponownie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...