12 czerwca 2011

Sernik na zimno z truskawkami

Długo czekałam na chwilę, kiedy będę mogła zrobić to ciasto. Truskawek mamy pod dostatkiem, więc zabrałam się do pracy. Przeważnie sięgałam po sernik na zimno "z proszku", bojąc się, że sama nie będę umiała zrobić masy. Jednak nic trudniejszego, wystarczy tylko przypilnować żelatyny, aby się za szybko nie ścięła i gotowe. Sernik na zimno to także jedno z nielicznych ciast, w których toleruję galaretkę. Jest to świetna propozycja na letni deser - łatwy, niewymagający pieczenia i orzeźwiający.

Przepis z Moich Wypieków
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- okrągłe lub podłużne biszkopty
- 700 g waniliowego serka homogenizowanego
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 400 g truskawek
- galaretka truskawkowa (zrobiona wg. przepisu na opakowaniu)

Tortownicę uszczelnić folią aluminiową. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach. Na biszkopty wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Udekorować truskawkami i wylać na wierzch tężejącą galaretkę truskawkową. Wstawić do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) Ja zawsze też wyczekuję na ten okres w roku kiedy to będę mogła zrobić truskawkowy sernik na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjjjj, znam smak tego ciacha, znam... : )))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, boski! Szkoda,ze u mnie serniki na zimno nie są tak lubiane, chętnie bym taki zrobiła.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. na taki ponętny, niebiański srnikczek..
    nie musisz mnie namawiac!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...