Jakie chleby lubicie? Pszenne, delikatne bochenki, a może ciężkie, nieco gliniaste razowce? Ja zawsze skłaniałam się ku drugiej opcji, dlatego z chęcią zabrałam się za poniższy chleb. Jest słodki, pełen rodzynek, o wspaniałym (jednym z moich ulubionych) aromacie cynamonu. Do tego w całości na mące razowej. Mnie bardzo zasmakował, stanowił ciekawe urozmaicenie od poprzednich chlebów, które piekłam.
Przepis z Pracowni Wypieków
Składniki na formę długości 24 cm:
Zaczyn:
- 170 g mąki pszennej razowej
- 3/4 łyżeczki soli
- 170 g jogurtu
- 170 g rodzynek
Zaczyn II:
- 170 g mąki pszennej razowej
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 85 g jogurtu
- 50 g oliwy, oleju lub topionego masła
- 1 jajko
Ciasto właściwe:
- 60 g mąki pszennej razowej
- niepełną łyżeczkę soli (5/8)
- 20 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki cukru lub miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki zaczynu wymieszać w misce, przykryć i odstawić na 12-24 h. Składniki zaczynu II połączyć w misce, odstawić na 8-48 h. Następnie połączyć oba zaczyny, dodać składniki z ciasta właściwego i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić ciasto przykryte folią na 45-60 minut. Blat posypać cienką warstwą mąki. Ciasto rozwałkować na kwadrat o boku 20 cm i grubości 1,5 cm. Posypać ciasto mieszanką cynamonu i cukru (3 łyżki cukru plus 2 łyżeczki cynamonu. Zwinąć w dosyć ścisły rulon i przełożyć do formy wysmarowanej masłem.Wierzch posmarować olejem. Przykryć folią, odstawić do wyrastania na 45-60 min. Piekarnik nagrzać do 200°C. Wstawić chleb, zmniejszyć temp. do 160°C i piec 20 minut. Następnie obrócić formę o 180 stopni i piec kolejne 25-40 minut. Studzić na kuchennej kratce. Smacznego!
Świetny pomysł ;) Pyszna kompozycja smaków!
OdpowiedzUsuńSuper! Widziałam kiedyś taki paczkowany chlebek fitness z różnymi dodatkami, np. z musli, suszonymi owocami... Nawet niezły z tego co pamiętam, ale nie ma to jak domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńChleb-rolada :D
OdpowiedzUsuńoj, taaki chlebek.. cudo!
OdpowiedzUsuń