Tego lata mam postanowienie. Każde upieczone przeze mnie ciasto musi zawierać sezonowe owoce. Nie powinnam mieć większego problemu z jego realizacją. Zaczęłam od sernika na zimno z truskawkami, następnie zrobiłam placek z truskawkami, były jagodzianki, a teraz ciasto z jagodami i serem. W planach mam jeszcze ciasto z morelami, wiśniami, nektarynkami, porzeczkami, malinami, borówkami, na śliwkach kończąc.
Dzisiejsze ciasto jest proste w przygotowaniu, ładnie się prezentuje i co najważniejsze, bardzo smaczne. Zamiast polecanego ekstraktu z wanilii dałam sok z cytryny, który spowodował, iż ciasto ma delikatnie cytrynowy smak. Do tego warstwa sera (nie należy dać go za dużo, bo wówczas wyjdzie zakalec) oraz jagody. Całość posypana kruszonką z płatkami migdałowymi, która tworzy chrupiącą skorupkę. Idealne ciasto do kawy lub herbaty.
Przepis z Moich Wypieków
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej)
- 125 g zimnego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 duże jajko
- pół szklanki płatków migdałowych
Masa serowa:
- 170 g kremowego serka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
-1 duże jajko
Masa jagodowa:
- 1 szklanka jagód lub borówki amerykańskiej
- 1/4 szklanki soku jabłkowego lub innego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody
Jagody wsypać do małego garnuszka, dodać sok, zagotować. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą, dodać do jagód, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki. Odsypać pół szklanki, a resztę przesypać do sporej miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny, wymieszać. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i jajkiem, dodać do suchych składników i zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię. Ser ubić z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Rozprowadzić po powierzchni ciasta zostawiając po bokach 2 cm margines. Delikatnie na serze rozłożyć masę jagodową. Do odłożonej 1/2 szklanki okruszków dodać płatki migdałowe, wymieszać i posypać po powierzchni ciasta, koncentrując się głównie na jego brzegach. Piec w temp. 180ºC przez 30-40 minut, aż powierzchnia będzie ładnie ozłocona. Można podawać ciepłe lub ostudzone. Smacznego!
piękne, piękne ciasto!
OdpowiedzUsuńi to połączenie smakowite.
O losie, ale mi 'smaka' narobiłaś. : <
OdpowiedzUsuńjagody.. cudowne.
OdpowiedzUsuńWyglada znakomicie - a smakuje pewnie jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńteż je piekłam jest przepyszne, jak narazie mój faworyt jeśli chodzi o jagodowe wypieki, jak patrzę na Twoje to znowu mam ochotę...tylko jagód brak :(
OdpowiedzUsuńU mnie jutro (a w zasadzie to już dzisiaj) będą znów (!) jagodzianki :))) Super ciacho :)
OdpowiedzUsuńheh robiłam je z dwa lata temu bodajże, i stwierdziłam że taka mała ilość sera to nie dla mnie, dałam więcej i potwierdzam - wychodzi zakalec :D
OdpowiedzUsuń