Połączenia idealne? Dla mnie na pierwszym miejscu jest jabłko z cynamonem, zaraz za nim banan z gałką muszkatołową, trzecie miejsce należy do pomidora i bazylii. Gdy do tego ostatniego dodamy mozzarelle, oliwę, odrobinę octu balsamicznego i szczyptę świeżo mielonego pieprzu otrzymamy przepis na jedną z najlepszych oraz najpopularniejszych włoskich sałatek - caprese. W sezonie pomidorowym mogłabym jeść ją codziennie, na każdy posiłek (i pomiędzy nimi). Jeśli jeszcze jej nie robiliście, to gorąco Was do tego zachęcam.
Składniki:
- kulka mozzarelli (125 g)
- 1 duży, dojrzały pomidor
- oliwa z oliwek najlepszej jakości
- ocet balsamiczny
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 4-5 listków świeżej bazylii, posiekanych
Pomidory kroimy (można także sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki) w plasterki. Tak samo postępujemy z serem. Układamy na przemian plaster pomidora i plaster mozzarelli. Następnie skrapiamy octem balsamicznym, polewamy oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość posypujemy posiekaną bazylią. Smacznego!
uwielbiam;)
OdpowiedzUsuńnajprostsza idealna wloska przekaska :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie,czesto robie,klasyk....
Pozdrawiam :)
pyszne polaczenie:)
OdpowiedzUsuńpamiętam jak pracowałam we włoskiej knajpie na kuchni i cały czas tylko caprese i caprese.. :)
OdpowiedzUsuńLubię twoj blog, bede wpadac czesciej,
ps; sliczna szata graficzna ;)
Maliny z czekoladą? Gruszka z imbirem? ;)
OdpowiedzUsuńJa te jeszcze lubię. Niemniej caprese jest super!
Lubię bardzo, ale pomidorki i cebula jakoś... wygrywają:):):). Przynajmniej w sobotę kiedy sobota może być domowa:)
OdpowiedzUsuńDobrej tej soboty, Agnieszko!
Po raz pierwszy jadłam ją u Filipa na grillu i bardzo mi zasmakowała!
OdpowiedzUsuńA połączenie banana, czekolady i bitej śmietany?! : D
Chodzi za mną właśnie ostatnio taka sałatka. Pierwszy raz próbowałam jej w Pizzy Hut i wpadłam po uszy :)
OdpowiedzUsuń