24 stycznia 2012

Afrykańskie pałki

Książkę Nigelli Lawson "Kuchnia" mam ponad rok, jednak ten przepis początkowo nie zwrócił mojej uwagi. Ostatnio wertując stronice (uwielbiam przeglądać książki, szczególnie te kulinarne) w poszukiwaniu przepisu, który będzie: mało pracochłonny, łatwy, a przede wszystkim niewymagający żadnych "skomplikowanych" składników natknęłam się na afrykańskie pałki.
Słodko-kwaśny sos idealnie komponuje się z delikatnym mięsem. Jak sama autorka pisze "Słodycz potrawy jest pod kontrolą, a ona sama na tyle ostra i doprawiona, by zadowolić dorosłych konsumentów, nie odstręczając jednocześnie dziecięcych podniebień."

Przepis z "Kuchnia" Nigelli Lawson
Składniki:
- 80 ml sosu Worcestershire
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki angielskiej musztardy w proszku
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru (dałam świeży)
- 1 łyżka dżemu morelowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 8 pałek kurczaka (obrałam je ze skóry)
- 1 łyżka oliwy czosnkowej

Wymieszaj sos Worcestershire, ketchup, musztardę, imbir, dżem i posiekaną cebulę w płaskim naczyniu. Zanurz w marynacie pałki kurczaka i obtocz ze wszystkich stron. Wlej oliwę na płytką blaszkę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i poruszaj nim, żeby oliwa pokryła całe dno. Poukładaj pałki kurczaka i wylej na nie pozostałą marynatę. Piecz w temp. 200ºC przez 45-60 minut, obracając pałki w trakcie 2 lub 3 razy. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Mmmm widać, że mięso rozpływało się w ustach...
    Btw. langosze były pyszne!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. izomorfia3
    Zrobiłam z ziemniaczkami po indyjsku i sałatką colesław-niebo w buzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...