29 maja 2012

Ciastka czekoladowe z Nutellą

200 g czekolady i pół słoika Nutelli przerobione na ciastka. Przesada? Wcale nie. Ciacha są mocno czekoladowe, bardzo bardzo chrupkie, po prostu pyszne. Pozycja obowiązkowa na liście wszystkich czekoladoholików i nutelloholików.


Przepis z Liv Life
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 80 g mąki orkiszowej lub pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 120 g masła
- 120 g Nutelli
- 80 g białego cukru
- 120 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
- 200 g czekolady (dałam mleczną i gorzką), posiekanej


Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy ekstrakt, jajko oraz Nutellę i  ponownie ucieramy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Stopniowo dodajemy "suche" składniki do "mokrych", ciągle miksując. Na koniec wsypujemy czekoladę i całość mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blasze i delikatnie rozpłaszczamy. Pieczemy ciastka w temp. 190ºC. przez 10-12 minut. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. WOW!!! wyglądają bosko!! muszą być pyszne... ! chyba sobie zrobie dzień dziecka i upiekę te ciasteczka!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądaja bardzo apetycznie. I jakie zdrowe!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna myśl na wykorzystanie mojej nutelli, która czeka na swoją porę :) Ciasteczka wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonale pamiętam ich cudowny smak... ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam chocolate chip cookies, a z nutellą to już w ogóle musi być cudo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam te "pęknięcia" na wypiekach :)
    Ciasteczka prezentują się wyśmienicie.

    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy musi to być oryginalna nutella?;c

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak byłoby najlepiej, im lepsze jakościowo składniki, tym lepszy efekt końcowy. Oczywiście można skorzystać z innych kremów w tym rodzaju :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...