200 g czekolady i pół słoika Nutelli przerobione na ciastka. Przesada? Wcale nie. Ciacha są mocno czekoladowe, bardzo bardzo chrupkie, po prostu pyszne. Pozycja obowiązkowa na liście wszystkich czekoladoholików i nutelloholików.
Przepis z Liv Life
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 80 g mąki orkiszowej lub pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 120 g masła
- 120 g Nutelli
- 80 g białego cukru
- 120 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
- 200 g czekolady (dałam mleczną i gorzką), posiekanej
Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy ekstrakt, jajko oraz Nutellę i ponownie ucieramy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Stopniowo dodajemy "suche" składniki do "mokrych", ciągle miksując. Na koniec wsypujemy czekoladę i całość mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blasze i delikatnie rozpłaszczamy. Pieczemy ciastka w temp. 190ºC. przez 10-12 minut. Smacznego!
WOW!!! wyglądają bosko!! muszą być pyszne... ! chyba sobie zrobie dzień dziecka i upiekę te ciasteczka!!
OdpowiedzUsuńWyglądaja bardzo apetycznie. I jakie zdrowe!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Świetna myśl na wykorzystanie mojej nutelli, która czeka na swoją porę :) Ciasteczka wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńDoskonale pamiętam ich cudowny smak... ; )
OdpowiedzUsuńUwielbiam chocolate chip cookies, a z nutellą to już w ogóle musi być cudo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam te "pęknięcia" na wypiekach :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka prezentują się wyśmienicie.
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Czy musi to być oryginalna nutella?;c
OdpowiedzUsuńTak byłoby najlepiej, im lepsze jakościowo składniki, tym lepszy efekt końcowy. Oczywiście można skorzystać z innych kremów w tym rodzaju :)
OdpowiedzUsuń