Guacamole - ulubiony meksykański sos mojej Mamy, a od niedawna również mój. Długo nie mogłam się do niego przekonać, próbowałam z coraz to nowymi wariacjami i nadal nie mogłam znaleźć tego jedynego przepisu. Przygotowując ostatnio guacamole jako dodatek do burrito (przepis wkrótce), połączyłam kilka różnych receptur, dodałam coś od siebie i voila - takim oto sposobem otrzymałam najlepszą zieloną salsę, jaką kiedykolwiek jadłam.
Przepis dodaję do akcji Hola Mexico 2.
Składniki:
- 1 duże, dojrzałe awokado, rozgniecione
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno poszatkowanej
- 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej
- sok z 1/4 limonki
- 1/2 małego pomidora, posiekanego
- 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
- sól i pieprz
W moździerzu lub malakserze łączymy ze sobą awokado, cebulę, chili, pomidora oraz sok z limonki. Następnie dodajemy kolendrę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Ja do smaku awokado nie mogę się przekonać. Ale za to mój Połówek je uwielbia
OdpowiedzUsuńGuacamole to prawdziwy symbol meksykańskiej kuchni :D Niestety Twoich przepisów nie mogę dodać do akcji dopóki nie mają bannera w poście lub linka przekierowującego do akcji. Jak na razie w zgłoszonych przez Ciebie przepisach nie ma żadnej informacji, że biorą w niej udział.
OdpowiedzUsuńGuacamole bez swiezej kolendry to jest nie to co prawdziwe guacamole!!
OdpowiedzUsuń