26 maja 2012

Ciasto rafaello

 Niektórych uczuć i emocji nie da się ubrać w słowa, niektórych czynów nie da się wynagrodzić prezentem. Można jednak powiedzieć "dziękuję" przygotowując coś własnoręcznie, bo to właśnie takie prezenty, w które wkładamy całe nasze serce, są najlepsze. Z okazji majowego święta mojej oraz wszystkim Mamom życzę dużo szczęścia, uśmiechu na twarzy i radości z życia. A na deser zapraszam na domową wersję słynnych pralinek w formie ciasta. Szczególnie polecam miłośnikom kokosa.

Przepis z Majana Boxing
Składniki na formę o wymiarach 24X28
- 0,5 l mleka
- 200 g masła, miękkiego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g wiórek kokosowych
- 350 g herbatników lub krakersów


Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru oraz cukrem waniliowym. Dodać mąki i 1/2 szklanki mleka, zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną i energicznie mieszając gotować, aż całość zgęstnieje i powstanie budyń. Masło utrzeć na puszysta masę. Następnie ciągle ucierając dodawać porcjami budyń. Na koniec wsypać 100 g wiórek kokosowych i całość dokładnie zmiksować. Na dnie blachy wyłożyć herbatniki, przykryć 1/3 masy, ponownie ułożyć herbatniki, 1/3 masy, przykryć herbatnikami, wierzch posmarować masą i posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego!




7 komentarzy:

  1. słodko kokosowo jest pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam nie jeden raz - jest rewelacyjne, zwłaszcza na drugi dzień.

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam kiedyś i jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszniutkie . Najlepsze na drugi dzień ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ono jest pyszne, o tak! Cieszę się,że posmakowało.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jest rzeczywiście świetne, wyszło pyszne i szybko znikło ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...