08 maja 2012

Meksykańska zupa pomidorowa

Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam kuchnię meksykańską! Gdy na Durszlaku pojawiła się akcja Hola Mexico wiedziałam, że nie mogę odpuścić. Na pierwszym ogień poszła meksykańska zupa pomidorowa. Bardzo ostra, smaczna i do tego prosta. W planach mam jeszcze... z resztą niebawem przekonacie się sami.


Przepis z Good Food(z moimi zmianami)
Składniki:

- 1 cebula, posiekana
- 4 ząbki czosnku, zgniecione
- 1  duża czerwona papryczka chili, posiekana
- 1/2 łyżeczki kuminu, zmielonego
- 400 g pomidorów z puszki (razem z sokiem)
- 1 L bulionu drobiowego
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sok z 1 limonki



Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać kumin, chili, pomidory oraz bulion. Gotować przez 5 minut na małym ogniu, następnie zmiksować. Piersi z kurczaka obsmażyć na patelni. Dodać je do zupy i gotować ok. 15 minut. Wyjąć kurczaka, pokroić na paski, wrzucić z powrotem do zupy. Na koniec doprawić do smaku sokiem z limonki. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie zupki. Chętnie wypróbuję przepis;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...