Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam kuchnię meksykańską! Gdy na Durszlaku pojawiła się akcja Hola Mexico wiedziałam, że nie mogę odpuścić. Na pierwszym ogień poszła meksykańska zupa pomidorowa. Bardzo ostra, smaczna i do tego prosta. W planach mam jeszcze... z resztą niebawem przekonacie się sami.
Przepis z Good Food(z moimi zmianami)
Składniki:
- 1 cebula, posiekana
- 4 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 duża czerwona papryczka chili, posiekana
- 1/2 łyżeczki kuminu, zmielonego
- 400 g pomidorów z puszki (razem z sokiem)
- 1 L bulionu drobiowego
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sok z 1 limonki
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać kumin, chili, pomidory oraz bulion. Gotować przez 5 minut na małym ogniu, następnie zmiksować. Piersi z kurczaka obsmażyć na patelni. Dodać je do zupy i gotować ok. 15 minut. Wyjąć kurczaka, pokroić na paski, wrzucić z powrotem do zupy. Na koniec doprawić do smaku sokiem z limonki. Smacznego!
Uwielbiam takie zupki. Chętnie wypróbuję przepis;)
OdpowiedzUsuń