18 czerwca 2012

Chleb rustykalny

Długo przymierzałam się do kupna książki "Bread" Hamelmana, a gdy w końcu ją zdobyłam, nie wiedziałam od czego zacząć. Tyle wspaniałych przepisów, od pieczywa francuskiego po wspaniałe chleby na zakwasie. Brakuje mi tylko trochę większej ilości zdjęć, lecz z pewnością "Bread" to pozycja obowiązkowo dla miłośnika domowego pieczywa.
Dziś przedstawiam Wam przepis na bardzo dobry rustykalny chleb. Do jego wykonania nie potrzebujecie zakwasu, wystarczy dzień wcześniej przygotować zaczyn, a następnego dnia uzbroić się w cierpliwość, bo chleb potrzebuje sporo czasu na wyrośnięcie. Dla mnie to idealny codzienny chleb na kanapki.


Przepis z "Bread" Jeffrey'a Hamelmana
Składniki na dwa duże okrągłe bochenki:
Zaczyn:
- 455 g mąki pszennej
- 272 g wody
- 1/2 łyżki soli
- 1/8 łyżeczki suszonych drożdży
Ciasto właściwe:
- 272 g mąki pszennej
- 90 g mąki pszennej razowej
- 90 g mąki żytniej razowej
- 355 g wody
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży


Składniki zaczynu dokładnie wymieszać. Odstawić na 12-16 h. Następnie cały zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (będzie trochę klejące). Odstawić na 2 i pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie złożyć ciasto dwukrotnie, w równych odstępach czasu. Podzielić ciasto na 2 kawałki, uformować 2 okrągłe bochenki i zostawić do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Przed włożeniem do piekarnika naciąć bochenki ostrym nożem lub żyletką. Piec z parą w temp. 230°C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temp. do 210°C i piec ok. 25-30 minut. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. tez kupilam te ksiązke, prawdziwa biblia chleba. Chlebek wyszedl Ci sliczny, chyba tez sie skusze.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny bochenek Ci wyszedł. Na pewno pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy chleb według mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisany przepis. Wygląda na obłędnie pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...