Najlepszy maślany spód. Najlepsza letnia sałatka w wersji zapiekanej. To może być tylko tarta z mozzarellą i pomidorami. Dodatkowo z cienką warstwą karmelizowanej młodej cebulki. Całość obowiązkowo posypana bazylią (nie miałam świeżej, więc dałam suszoną). Ta tarta to świetna propozycja na obiad, kolację, chociaż ja mogłabym ją podjadać cały dzień. Koniecznie spróbujcie.
Przepis z Every cake you bake (z moimi zmianami)
Składniki na okrągłą formę o średnicy 24 cm:
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła, zimnego
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 4-5 średnich pomidorów
- 2 kulki mozzarelli
- 3 małe młode cebulki, posiekane
- 1,5 łyżeczki brązowego cukru
- świeża lub suszona bazylia- sól i pieprz
Zaczynamy od zagniecenia kruchego ciasta. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy jajko, wodę oraz sól i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na min. 20 minut. Formę na ciasto smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, układamy w formie, dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 210°C przez 15 minut. Cebulki przesmażamy na oliwie, dodajemy brązowy cukier. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidory i mozzarellę kroimy na plastry. Na cieście układamy warstwę cebulki. Następnie kładziemy pomidory i przekładamy je mozzarellą. Całość posypujemy suszoną bazylią. Pieczemy w temp. 180°C przez 10 minut. Gotową tartę możemy polać jeszcze mieszanką oliwy i octu balsamicznego. Smacznego!
Bardzo fajny przepis, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńSzukałam dziś inspiracji na tartę i właśnie znalazłam:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie tarty! Mowisz, ze spod dobry? Wyprobuje na pewno - wciaz szukam idealu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie tarty!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł w swojej prostocie :) Wygląda niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie pomidorów i mozzarelli :))
OdpowiedzUsuńPoezja! Genialne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPyssssssznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwyglada obłędnie!!!! Koniecznie do wypróbowania :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam, dziekuje za ten przepis. Użyłam go aby zrobić moją pierwszą w życiu tartę. Wyszła bajecznie!!! Juz wiem,że na tej jednej się nie skończy. Jeszcze raz dziękuje!!! zapraszam na swojego ( skromnego jeszcze ) bloga: http://aniascollection.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńhejo :) to moja druga w życiu tarta, ale pierwsza udana :) pyła pyszna, choć moja druga połówka wołała o mięsko w środku następnym razem :P
OdpowiedzUsuńskoro prosi juz o kolejną to znaczy że i jemu smakowało :) super, dziękuję bardzo za ten przepis :)
Marlena ,
pozdrawiam