05 czerwca 2012

Placek z truskawkami II

Dziś pochwała prostoty - placek z truskawkami, przy którym dużo się nie narobicie, a na pewno zasmakuje wszystkim. Od początku sezonu truskawkowego chodziło mi po głowie takie proste ciasto z owocami, a że zniknęło w ekspresowym tempie, już niedługo zamierzam je powtórzyć. Myślę, że to dobry bazowy przepis na ciasto, które świetnie będzie współgrać z większością letnich owoców. Polecam waszej uwadze również zeszłoroczny przepis na placek z truskawkami.


Przepis z "Polska na słodko" Wandy Jackowskiej
Składniki na blachę o wymiarach 24X28:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 kg truskawek, bez szypułek, przekrojonych na pół


Masło ucieramy z cukrami, pod koniec dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Mąki łączymy i mieszamy z solą oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy "suche" składniki do masy maślanej, za każdym razem dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto na formę, na wierzchu układamy truskawki i delikatnie wciskamy. Pieczemy w temp. 170ºC przez 40-45 minut. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Teraz truskawki królują na stole codziennie, nieprawdaż?! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciacha i jak piszesz każdy rodzaj owocu by tu pasował.

    OdpowiedzUsuń
  3. to takie całoroczne ciasto :D ulubione mojego taty :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...