Śniadanie jest dla mnie najważniejszym posiłkiem i chociaż by się waliło paliło, nie wyjdę bez niego z domu. Moje menu śniadaniowe opiera się głownie na rozmaitych kanapkach, a w sezonie letnim na domowej granoli z mnóstwem owoców. Dziś nieco zaszalałam i przygotowałam na śniadanie...gofry! Są mało słodkie, w całości wykonane z mąki pełnoziarnistej, bardzo sycące. Podałam je z masłem orzechowym i plasterkami bananów (ostatnio zachorowałam na to połączenie). Takie śniadanie zapewni nam energię na całe przedpołudnie oraz nieco poprawi humor, gdy za oknem taka plucha.
Przepis z bloga Taniec Smaków (z moimi zmianami)
Składniki na 4 gofry:
- 2/3 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła, rozpuszczonego i ostudzonego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, nie pozostawiając żadnych grudek. Nagrzać gofrownicę, wlewać porcje ciasta i piec. Podawać gofry z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
oż, przepiękne : )
OdpowiedzUsuńPiękne Ci wyszły, a właśnie przymierzam się długo do takiego połączenia smaków na gofrze. Następnym razem muszę spróbować dodać 1 łyżeczkę tego proszku, czy będą lepsze :))
OdpowiedzUsuńu, u, u!!
OdpowiedzUsuńale pycha ;]
Mmmmm słodkie połączenie! :)
OdpowiedzUsuńZ masłem i bananami - pycha!
OdpowiedzUsuń