02 czerwca 2012

Białe szparagi z puszystym sosem majonezowym

Szparagi przez dłuższy czas pozostawały mi obce. Przeważnie przegapiałam szczyt sezonu szparagowego, a gdy się po nie w końcu wybierałam, dostanie ich było niczym szukanie igły w stogu siana. Na szczęście ostatnio udało mi się kupić pęczek świeżych białych  szparagów. Jako amatorka w tej kwestii nie miałam pomysłu, jak je przyrządzić. Postawiłam na najprostszy sposób - ugotowałam szparagi i podałam z puszystym majonezowym sosem.


Przepis z bloga Belgia od kuchni
Składniki:
- pęczek białych szparagów
- spora szczypta soli
- spora szczypta cukru
- kilka kropli soku z cytryny
Na puszysty sos majonezowy:
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 żółtka
- 1 białko
- 250 ml oleju
- świeżo mielony pieprz oraz sól

Zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka ucieramy z musztardą na jednolitą masę. Bardzo cieniutkim strumieniem wlewamy porcjami olej, cały czas energicznie mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, wlewamy olej większymi partiami, pamiętając o stałym mieszaniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec ubijamy białka na pianę i delikatnie mieszamy z sosem. Przekładamy do miseczki lub słoika i wstawiamy do lodówki. Szparagi obieramy, odcinamy końcówki. Do wody dodajemy cukier, sól oraz sok z cytryny. Wrzucamy szparagi i gotujemy ok. 20 - 25 minut. Odcedzamy i podajemy z sosem majonezowym. Smacznego!

Szparagi na stół


3 komentarze:

  1. Pięknie!
    Białe szparagi z białym sosem...Mniammm.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyśminite. a sos wygląda niezwykle kremowo

    OdpowiedzUsuń
  3. Szparagi pierwszy raz jadłam na urodzinach Filipa- juz wtedy bardzo mi zasmakował. Pewnie skorzystam z Twego przepisu w najbliższej przyszłości! =)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...