15 czerwca 2012

Tort "Czekoladowa dokładka" - 2 urodziny bloga!

Nieco się spóźniłam ze świętowaniem, jednak wczoraj minęły 2 lata od mojego pierwszego wpisu w Krainie Smaków. Wiele się przez ten czas zmieniło, wiele się nauczyłam, nie obyło się bez kilku kulinarnych potknięć, lecz blog stał się dla mnie miejscem, które umożliwia dzielenie się moją pasją z innymi kulinarnymi zapaleńcami, miejscem, które wymaga opieki i częstego doglądania, a jednocześnie niesie ze sobą mnóstwo satysfakcji i pozytywnej energii. Nigdy nie sądziłam, że blogowanie przyniesie mi tyle radości.
Z okazji 2 urodzin przygotowałam tort. Nie jestem fanką tortów i jak do tej pory na blogu pojawił się tylko jeden - Malakoff. Dzisiejszy stanowi bardzo zgrany duet - czekolada i truskawki. Czekoladowe biszkopty przełożone truskawkowym musem, truskawkami i kremem na bazie mascarpone oraz kremówki z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. Zapraszam Was do świętowania. 


Przepis z Kwestii Smaku z moimi zmianami
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
Biszkopt:
- 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 70 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
Krem:
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki cukru pudru
Mus truskawkowy
- 1 szklanka truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
Nasączenie:
- 6 łyżeczek herbaty
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przełożenie:
- truskawki, pokrojone w plasterki


Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę.  Łączymy białka z żółtkami. Porcjami przesiewamy mąki wymieszane z kakao i delikatnie mieszamy.Tortownicę wykładamy papierem, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy w temp. 180°C przez 35 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.  Teraz mamy czas na przygotowanie kremu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą, łączymy z mascarpone. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Łączymy śmietanę z mascarpone. Odstawiamy krem do lodówki. Następnie przygotowujemy mus, miksując truskawki z cukrem pudrem. Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszy blat przekładamy na paterę. Nasączamy 1/3 mieszanki herbaty oraz ekstraktu. Układamy pokrojone truskawki, polewamy 1/2 musu, smarujemy 1/3 kremu. Postępujemy analogicznie z kolejnym blatem biszkoptu. Wierzch tortu oraz boki smarujemy kremem. Całość dekorujemy truskawkami. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego! 
 

4 komentarze:

  1. Życzę kolejnych owocnych blogowych lat i porywam duuuży kawał tego znakomitego ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Och...prezentuje się wybornie...chciałabym zobaczyć jak wyglądał w przekroju, mam nadzieję, że udostępnisz mi inne zdjęcia! Niezmiernie cieszę się, że również ja mam możliwość przyglądania się Twoim poczynaniom w kuchni i na blogu- to wielka przyjemność i zaszczyt przebywać u boku zafascynowanej kuchnią pięknej kobiety!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna patera.
    a ten tort? królewski! i ja bym się dokładce oprzeć nie mogła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się ten tort bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...