06 sierpnia 2010

Chleb polski pszenno-żytni

Uwielbiam pieczywo. Nie potrafię być w stosunku do niego obiektywna. Zachwycam się każdym świeżo upieczonym chlebem, w szczególności takim razowym, z chrupiąca skórką. Do niedawna piekłam chleby tylko na drożdżach, jednak mój zakwas nabrał już wystarczającej mocy, aby go wykorzystać. Odwiedziłam wiele blogów szukając przepisu na prosty chleb w 100% na zakwasie. Dzięki takiej wędrówce moja lista "rzeczy absolutnie do zrobienia" wydłużyła się o kilka nowych pozycji. Wybór padł w końcu na chleb zaproponowany przez Tatter.

Składniki:
zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego
- 75 g letniej wody
- 75 g mąki żytniej razowej
ciasto właściwe:
- 200 g zaczynu
- 150 g wrzącej wody
- 150 g letniej wody
- 150 g mąki żytniej razowej
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 10 g soli morskiej
- 0,5 łyżeczki kminku

Wieczorem składniki zaczynu wymieszać na gęstą pastę. Pozostawić na 12 h w temperaturze pokojowej. Następnego dnia 150 g mąki żytniej razowej z ciasta właściwego zaparzyć 150 g wrzącej wody. Gotowy zaczyn połączyć z zaparką, dodać pozostałą wodę, mąkę, sól oraz kminek. Wyrobić ciasto, umieścić je w misce i pozostawić na 2,5 h do wyrośnięcia. W tym czasie zagnieść ciasto 2-3 razy w równych odstępach czasowych. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i włożyć go do koszyka do wyrastania. Pozostawić do wyrośnięcia na 2 h . Piekarnik rozgrzać do 260ºC. Jeśli nie posiadamy kamienia, nagrzać w piekarniku blachę i delikatnie zsunąć na nią wyrośnięty, nacięty chleb. Przez pierwsze 10 minut piec chleb z parą, następnie zmniejszyć temperaturę do 230ºC i piec kolejne 20 minut. Dopiekać w 200ºC przez 5-10 minut.
Jakie są moje wrażenia po pierwszym chlebie zrobionym na zakwasie? Przede wszystkim potrzebujemy dużo czasu i cierpliwości. Chleb wyrasta powoli, jednak warto się trochę poświęcić, aby potem móc cieszyć się jego smakiem. Dla mnie istotne jest również to, że długo pozostaje świeży. Polecam!

5 komentarzy:

  1. Od kilku dni przymierzam się, żeby upiec swój chlebuś, ale nie mam jeszcze wystarczająco odwagi...;) Tymczasem oświadczam, iż zapraszam Cię we wtorek do mnie na konsumpcję Tiramisuuuuu. :D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. No Twój chlebuś jest extra !!! Zdałam sobie właśnie sprawę że przez te upały nie piekę chleba :(

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudnie, tak domowo

    OdpowiedzUsuń
  4. widziałam go u Tratter, u Ciebie tez piękny, zabieram sie za niego wieczorem, pozdrawiam

    www.slodkiislony.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...