11 sierpnia 2010
Pierogi białe vs. Pierogi czarne
Musiałam, musiałam, musiałam. Musiałam w końcu zrobić pierogi z jagodami. Wakacje chylą się powoli ku upadkowi, a czy jest coś bardziej wakacyjnego niż pierogi z jagodami? Tak, w sumie istnieją pierogi, które dla mnie były odrobinkę lepsze niż te jagodowe. Co powiecie na czekoladowe pierogi z borówkami? Uwierzcie, coś wspaniałego. Jeśli nie jesteście przekonani, zostawiam Was z Białymi. Pozostałym szczerze polecam wersję Czarną.
Pierogi z jagodami
Składniki:
- ciasto wg. tego przepisu
- 250-300 g jagód
- cukier
Przygotowane ciasto rozwałkować i szklanką wycinać okręgi. Nakładać ok. 1 łyżeczki jagód, posypać cukrem i zlepiać. Wrzucać partiami na wrzącą wodę, czekać aż wypłyną na wierzch i gotować przez ok. 3-5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.
Czekoladowe pierogi z borówkami:
- 1 szklanka mąki
- ok. 1/3-1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 250 g borówek
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i szklanką wycinać okręgi. Nakładać po ok. 5 borówek i zlepiać. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę, czekać aż wypłyną na wierzch i gotować ok. 3-5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.
Jeszcze kilka uwag...
- Pierogi podałam z jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem i cukrem waniliowym.
- Babcia nauczyła mnie triku. Jeśli nie chcemy, aby podczas jedzenia pierogów z jagodami wyciekał z nich sok to posypujemy farsz odrobiną mąki i dopiero sklejamy.
- Do wody, w której będą gotować się pierogi dodaję 1-2 łyżki oleju. Dzięki niemu nie będą się sklejać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dla mnie Murzynki wygrałyby zapewne bitwę! ;))
OdpowiedzUsuńod jagód chyba jednak bardziej lubię borówki.. to ja się piszę na tą czarną wersję.
OdpowiedzUsuńoba bym zjadła, jeśli tylko są z fioletowym nadzieniem ;)
OdpowiedzUsuńpysznościowe!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie, czekoladowych jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń