12 października 2010
Chmurki, czyli pancakes idealne
One są po prostu cudowne! Od momentu, gdy znalazłam ten przepis korzystam tylko z niego. Pancakes są wspaniałe, przerobiłam je na śniadanie, obiad, kolację. Mięciutkie, delikatne, pięknie pachnące wanilią. Rozpływają się w ustach. Mały kawałeczek nieba na talerzu. Bardzo, bardzo polecam!
Przepis ze strony Kuchnia Agaty
Składniki (zazwyczaj robię z połowy porcji, jednak podaję oryginał):
- 2 filiżanki mąki
- 2 filiżanki maślanki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju
- nasionka z 1/2 laski wanilii
Żółtka lekko ubić z olejem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na patelni bez tłuszczu do zarumienienia placuszków. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
na śniadanie z miodkiem bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńKlasyczne pancakes.Idealne na każdą porę.
OdpowiedzUsuńpysznosci:) a ja bardzo lubie takie placuszki:)
OdpowiedzUsuńO tak, smakują niebiańsko. ;-)
OdpowiedzUsuńMoże spróbuję zrobić te i w końcu nauczę się je prawidłowo smażyć? Chciałabym :D
OdpowiedzUsuńW pinakejskach lubie to ze mozna je jesc i na śniadanie, obiad, kolacje i na deserek ;)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, jak chmurki, takie puszyste!
OdpowiedzUsuń