05 października 2010
Risotto z kurczakiem
Włoskich inspiracji ciąg dalszy. Dania ryżowe cieszą się duża popularnością szczególnie na północy Włoch. Risotto jest bardziej soczyste niż turecki pilaw lub inne tego rodzaju potrawy. Dobrze przyrządzone nie powinno być kleistą mazią. Bulion należy dodawać rozsądnie. Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty, a przy tym wyjątkowo smaczny. Proponuję zrobić z połowy porcji, bo oryginał stworzono chyba dla wygłodniałej armii.
Na podstawie przepisu z książki "Kuchnia włoska"
Składniki:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka masła
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 filety z kurczaka
- 350 g ryżu arborio
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 250 g kukurydzy
- sól i pieprz
Kurczaka i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Olej i masło rozgrzać w dużym garnku. Zeszklić cebulę z papryką. Dodać kurczaka i obsmażyć na złoto. Wymieszać z ryżem i smażyć 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, stopniowo wlewać bulion. Przykryć i podgrzewać ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż zmięknie i wchłonie większość płynu. Dodać kukurydzę, ponownie doprawić. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
smakowicie wyglada, chetnie bym porwala ten pyszny talerzyk:)
OdpowiedzUsuńRyż arborio? Pierwsze słyszę. ;)
OdpowiedzUsuńależ apetyczne! i jakie kolorowe akcenciki ;] pysznie !
OdpowiedzUsuń