09 października 2010
Muffiny bananowe z krówkami i limonką
Bardzo lubię muffiny i za każdym razem staram się robić inne. Przepisy na te najsmaczniejsze zapisuję w notesie i gdy nie mam ochoty na eksperymenty często do nich wracam. Tak było w przypadku dzisiejszego przepisu. Pamiętam, że zaskoczył mnie fakt, iż nie dodaje się do tych muffin ani mleka, ani maślanki/jogurtu/kefiru. Nie są jednak suche. Limonka wspaniale współgra z krówkami, a do tego banany... pychota!
Przepis z Every cake you bake
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 260 g mąki
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 limonka lub cytryna
- szczypta soli
- 150 g krówek pokrojonych w małą kostkę
Zetrzeć skórkę z limonki. Banany obrać, rozgnieść widelcem, skropić sokiem z połowy limonki. Jajka ubić lekko widelcem z olejem. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, sodę, proszek do pieczenia i skórkę z limonki - wymieszać wszystko i dodać mus bananowy. Dodać jajka z olejem i na końcu kawałki krówek i szybko wymieszać metalową łyżką. Napełnić papilotki. Piec przez ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetny pomysł z tymi krówkami. a jakich użyłaś- twardych czy ciągutek?
OdpowiedzUsuńKrówki i limonka - interesujące połączenie smaków.hmmmm
OdpowiedzUsuńmmm krówki brzmią bosko!
OdpowiedzUsuńz krówkami... Och, mniam! :)
OdpowiedzUsuńhmm.... wyglądają zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńPyszota!!!!!!
OdpowiedzUsuńmmmmmmniam!
OdpowiedzUsuńjakież urzekające.
piekne jest to pierwsze kolażowe zdjęcie ;]
z krowkami... brzmi bardzo smakowicie:) porywam jedna babeczke do herbatki:)
OdpowiedzUsuńMniam z krówkami. Krówki to jedne z moich ulubionych cukierków ;)
OdpowiedzUsuńbabeczki wysmienite!!serdecznie polecam idealne proporcje ciasta!!
OdpowiedzUsuń