09 października 2010

Muffiny bananowe z krówkami i limonką


Bardzo lubię muffiny i za każdym razem staram się robić inne. Przepisy na te najsmaczniejsze zapisuję w notesie i gdy nie mam ochoty na eksperymenty często do nich wracam. Tak było w przypadku dzisiejszego przepisu. Pamiętam, że zaskoczył mnie fakt, iż nie dodaje się do tych muffin ani mleka, ani maślanki/jogurtu/kefiru. Nie są jednak suche. Limonka wspaniale współgra z krówkami, a do tego banany... pychota!

Przepis z Every cake you bake
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 260 g mąki
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 limonka lub cytryna
- szczypta soli
- 150 g krówek pokrojonych w małą kostkę

Zetrzeć skórkę z limonki. Banany obrać, rozgnieść widelcem, skropić sokiem z połowy limonki. Jajka ubić lekko widelcem z olejem. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, sodę, proszek do pieczenia i skórkę z limonki - wymieszać wszystko i dodać mus bananowy. Dodać jajka z olejem i na końcu kawałki krówek i szybko wymieszać metalową łyżką. Napełnić papilotki. Piec przez ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C. Smacznego!


10 komentarzy:

  1. świetny pomysł z tymi krówkami. a jakich użyłaś- twardych czy ciągutek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Krówki i limonka - interesujące połączenie smaków.hmmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm.... wyglądają zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmmmniam!
    jakież urzekające.
    piekne jest to pierwsze kolażowe zdjęcie ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. z krowkami... brzmi bardzo smakowicie:) porywam jedna babeczke do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam z krówkami. Krówki to jedne z moich ulubionych cukierków ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. babeczki wysmienite!!serdecznie polecam idealne proporcje ciasta!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...