19 października 2010
Cygański kociołek
Dziś danie typu "sprawdź co masz w lodówce, wrzuć wszystko do jednego garnka, dopraw, pogotuj i zajadaj". Lubię proste rozwiązania, a ten kociołek z pewnością do nich należy. Wszystkie składniki dodawałam od tak sobie, trochę tego, trochę tamtego. Efekt piorunujący. Zaskoczyłam samą siebie, danie wyszło przepysznie. Prosta, a jednocześnie smaczna potrawa. Tak jak lubię.
Składniki:
- 350 g schabu pokrojonego w kostkę
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 7 średnich pieczarek
- 2 marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1-1,5 szklanki wody
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: słodka papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, chilli
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- natka pietruszki (dałam 1 łyżeczkę suszonej)
Marchewkę i pieczarki kroimy w plasterki, paprykę i ziemniaki w kostkę. Kawałki mięsa przesmażamy na oliwie do lekkiego zrumienienia. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażmy do zeszklenia. Następnie dodajemy ziemniaki i ponownie chwilkę przesmażamy. Dodajemy pozostałe warzywa, wlewamy ok. 1-1,5 szklanki wody, doprawiamy. Dusimy na małym ogniu około 30-35 minut. Z koncentratu pomidorowego, śmietany i 5 łyżek wywaru robimy "sos". Dodajemy do potrawy, gotujemy kolejne 5 minut, na koniec dodajemy natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super propozycja na chłodne wieczory :)
OdpowiedzUsuńwierzę, że smaczna :)
OdpowiedzUsuńWygląda na b a r d z o smaczną. Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuń