29 października 2010
Makaron penne z pieczoną dynią
Dziś dynia w wersji wytrawnej. Połączenie pieczonych warzyw z makaronem i wędzonym serem okazało się idealne. Do tego rozmaryn, którego smak i aromat po prostu uwielbiam. Kilka składników, minimalny nakład pracy i pyszne danie gotowe.
Przepis z Kwestii Smaku (z moimi zmianami)
Składniki:
- 200 g makaronu penne (użyłam razowego)
- 400 g dyni pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- kilka listków rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 2 łyżki wędzonego sera + do posypania (według uznania)
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Dodajemy dynię, 2 łyżki sera oraz rozmaryn. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 25 minut (w zależności od rodzaju użytej dyni, a także wielkości kawałków czas może się wydłużyć/skrócić). W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron. Upieczone warzywa wykładamy na makaron, posypujemy serem. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zapowiada się apetycznie i bardzo pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpieczona dynia to chyba mój ulubiony sposób na to warzywo.
OdpowiedzUsuńpieczona dynia kusi mnie od dawna. kolorem i smakiem, który jest mi jeszcze nieznany.
OdpowiedzUsuńpenne i dynia to świetna kombinacja!
OdpowiedzUsuń